Typ Płatności w obszarze D - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 wrz 2020, 13:26

Co powinnam wybrać, jeśli chodzi o płatność (transze czy refundacje) w obszarze D?
Zawsze robimy tak, że wnioskodawca daje nam rachunki i wtedy dopiero wypłacamy właściwą kwotę. Z tym, że do tej pory było to kilka płatności w roku.

I teraz tak - refundacje płacimy, gdy wnioskodawca rozliczy się z nami (po zatwierdzeniu rozliczenia), a transze - płacimy "z góry", przed zatwierdzeniem rozliczenia.
I jak mam potraktować obszar D? Najpierw chciałam jako refundacje, ale po drążeniu tematu - chyba transze.
Jak to wygląda u Was?
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Napisano: 07 wrz 2020, 13:40

Z obszaru D zawsze robiliśmy jedną wypłatę zaliczkową (w tym była refundacja za miesiące poprzednie i zaliczka do rozliczenia), w styczniu wnioskodawca składał dokumenty potwierdzające dokonane opłaty i wtedy rozliczaliśmy umowę. Jak coś było do zwrotu to pisaliśmy pismo jaką kwotę rozliczamy i jaką ma zwrócić. Teraz też sie zastanawiam jak to zrobić w systemie, i chyba będą to transze bo tylko zaznaczenie wypłaty w transzach daje możliwość wypłaty zaliczkowej. Ale w przypadku SOW niczego nie jestem pewna tym bardziej nie wiem jak to będzie później wyglądało jak będzie zwrot jakiejś kwoty z zaliczki. Myśle że na infolinii mogliby coś doradzić. Jak znajdziesz rozwiązanie to podziel sie na forum ;)
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 07 wrz 2020, 14:14

W skrócie opiszę moją sytuację. Zawsze płaciliśmy transze po otrzymaniu zaświadczenia ze żłobka/przedszkola, np. wystawionego za kwartał.

Sporządzając umowę też na początku myślałem, że skoro płacimy w transzach to umowa powinna być jako transze. W praktyce wyszła jednak sytuacja, że transze dotyczą płatności z góry i wnioskodawca rozlicza się po wypłacie dofinansowania. Obecnie robię to w ten sposób, że otrzymuję zaświadczenie, naliczam wysokość dofinansowania, wypłacam transzę i dopiero w SOW robię rozliczenie. Nie jest to do końca poprawne, bo powinienem zrobić wniosek o rozliczenie przed wypłatą, ponieważ mam już dokument potwierdzający poniesione koszty.

Wydaje mi się, że normalnie płatność powinna być jako refundacja i po prostu po kolejnych otrzymanych zaświadczeniach robię wnioski o rozliczenie dodając to zaświadczenie w załączniku.

Zmyliło mnie nazewnictwo "płatności w transzach", w przyszłości będę robił raczej refundację.

Namieszałem chyba srogo, mam nadzieję, że zrozumiecie, ale chętnie dowiedziałbym się jak inni realizują Obszar D w SOW.
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 07 wrz 2020, 14:57

Rozumiem doskonale, bo mam ten sam dylemat. Napisałam do SOW, jeśli dostanę odpowiedź, to wrzucę ją tutaj.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2020, 14:04

PCPR-Trz pisze:
07 wrz 2020, 14:57
Rozumiem doskonale, bo mam ten sam dylemat. Napisałam do SOW, jeśli dostanę odpowiedź, to wrzucę ją tutaj.
Miałam telefon z SOW w tej sprawie.
Zaznaczamy "transze" przy tworzeniu umowy.
Później wnioskodawca dołącza mi fakturę za np 3 miesiące (można do załączników przy wniosku), projektuję jej daną płatność w transzach, kolejną, a dopiero po zakończeniu wszystkich płatności, składamy rozliczenie.
Chyba tak to szło :roll:
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2020, 14:37

Tylko, że wniosek o rozliczenie trzeba robić do każdej transzy osobno.

Sam już nie wiem, mam w tym roku umowy na transze i tego nie zmienię, będę do końca roku robił to tak jak opisałem wyżej. A jak będzie w przyszłym roku to się zobaczy. Liczę, że ktoś jeszcze się wypowie :)

W każdym razie dzięki za informację :)
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 08 wrz 2020, 15:01

Milosz90 pisze:
07 wrz 2020, 14:14

Wydaje mi się, że normalnie płatność powinna być jako refundacja i po prostu po kolejnych otrzymanych zaświadczeniach robię wnioski o rozliczenie dodając to zaświadczenie w załączniku.

Zmyliło mnie nazewnictwo "płatności w transzach", w przyszłości będę robił raczej refundację.

Namieszałem chyba srogo, mam nadzieję, że zrozumiecie, ale chętnie dowiedziałbym się jak inni realizują Obszar D w SOW.
Tylko, że jak wspomniał pan z SOW - "refundacja może być wypłacona tylko raz".
Chyba zostajemy przy transzach ;)
A faktycznie, wniosek o rozliczenie robimy do każdej faktury :roll:
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x