Rozliczenie kwoty mniejszej niż w umowie - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 14 wrz 2020, 15:05

Jak rozliczacie dofinansowanie wypłacone niższe niż przyznane w umowie?
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 15 wrz 2020, 8:47

Ja miałam taką sytuację w Module I, na infolinii kazali mi zrobić aneks do umowy w systemie, bo przez to, że miałam niższą kwotę wypłaconą niż przyznaną, to nie miałam tej ikonki "rozlicz"
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 15 wrz 2020, 13:20

Moniuszko pisze:
15 wrz 2020, 8:47
Ja miałam taką sytuację w Module I, na infolinii kazali mi zrobić aneks do umowy w systemie, bo przez to, że miałam niższą kwotę wypłaconą niż przyznaną, to nie miałam tej ikonki "rozlicz"
A na jakiej podstawie mogłeś zrobić aneks? przecież z naszej perspektywy wszystko zrobiłeś właściwie, miałam podobną sytuację i okazało się że mogłam wypłacić niższą kwotę ale dopiero gdy wnioskodawca prawidłowo wypełnił rozliczenie tzn wpisał kwotę dofinansowania tą już do wypłaty po ponownym przeliczeniu, a ile się nasłuchałam opcji na infolinii to moje w każdym razie Wnioskodawca otrzymał informację że to moja wina bo ja powinnam w chwili sporządzania umowy przewidzieć ile on zapłaci i właściwą kwotę wpisać już w umowie :shock: szkoda słów ale nie będę się bawiła w aneksy umów tylko z tego powodu że "SYSTEM" jest źle "zaprojektowany"
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 15 wrz 2020, 13:43

u nas tez wypłaty szły bez robienia aneksu, tak jak wyżej, rozliczenie musi być prawidłowo zrobione i wypłatę można zrobić, tylko tam, gdzie kwota dofinansowania wg umowy wpisujemy kwotę którą trzeba wypłacić
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 15 wrz 2020, 14:02

Tomasz1981 pisze:
15 wrz 2020, 13:43
u nas tez wypłaty szły bez robienia aneksu, tak jak wyżej, rozliczenie musi być prawidłowo zrobione i wypłatę można zrobić, tylko tam, gdzie kwota dofinansowania wg umowy wpisujemy kwotę którą trzeba wypłacić
Tomasz a na różnicę robiłeś w Systemie tzw "Zwrot" bo taką informację otrzymałam na infolinii ale wolała mieć pewność że to konieczne ;-)
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 15 wrz 2020, 21:53

ewaaa pisze:
15 wrz 2020, 14:02
Tomasz1981 pisze:
15 wrz 2020, 13:43
Tomasz a na różnicę robiłeś w Systemie tzw "Zwrot" bo taką informację otrzymałam na infolinii ale wolała mieć pewność że to konieczne ;-)
żadnych zwrotów nie robiłem
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 16 wrz 2020, 9:09

Powiem tak, faktura jaką dostałam od wnioskodawcy była prawidłowa, rozliczenie także (wpisane były mniejsze kwoty dofinansowania)i wypłaciłam mniejszą kwotę niż w umowie przyznana (bo przeliczyłam fakturę) i mimo to, nie mogłam zrobić rozliczenia umowy. Aneks polegał na 3 kliknięciach i tyle.
Ale nie wiem jak jest prawidłowo. Tak mnie pokierowali, tak zrobiłam. Szkoleń z tego nie ma więc nie będę się tym przejmować. Wypłaciłam tyle ile powinnam.
Moniuszko
Referent

Napisano: 16 wrz 2020, 13:55

Opiszę Wam nasz przypadek, z którym się zmagaliśmy w ostatnich dniach, może komuś się to przyda :)

Do tej pory mieliśmy kilka rozliczeń na kwotę mniejszą niż kwota w umowie i nie było żadnych problemów z rozliczeniem umowy. Wpisywaliśmy niższą kwotę wypłaconą i SOW wszystko przyjmował. Aż do jednego przypadku. Wydawało nam się, że rozliczenie na mniejszą kwotę jest złożone prawidłowo (sprzęt + oprogramowanie), ale gdy chcieliśmy rozliczyć umowę to nie pokazywał się przycisk "rozlicz".

Cofnęliśmy wniosek o rozliczenie do poprawy i wyszło, że podczas wypełniania rozliczenia zostało uzupełnione rozliczenie tylko jednego zadania wg umowy, tj. dofinansowanie "standardowy sprzęt komputerowy...". Cała kwota z faktury była tam wpisana, a nie zostało dodane zadanie dofinansowanie do oprogramowania. Wszystko było na jednej fakturze, więc musieliśmy rozbić kwotę z faktury na tę, która dotyczy komputera i tę która dotyczy oprogramowania i dodać w rozliczeniu dwa odrębne zadania, tak żeby oba były rozliczone.

To wydaje się logiczne, ale chwilowy brak uwagi/przeoczenie i mieliśmy zagadkę do rozwiązania. No ale człowiek uczy się na błędach :)
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 16 wrz 2020, 14:00

A dziwię się informacji o konieczności zrobienia aneksu. Przecież nie po to w umowie piszemy, że przyznane dofinansowanie jest do kwoty i, że ostateczna kwota zostanie ustalona na podstawie dokumentów księgowych, żeby później bawić się w aneksy.
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 16 wrz 2020, 14:57

No ja w rozliczeniu mam wszystko rozbite, aż teraz sprawdzałam po Twoim poście więc nie wiem o co chodziło... Wszystko wytłumaczyłam na infolinii i kazali mi zrobić w ten sposób :?
Moniuszko
Referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x