Tak? Urzędnicy niedouczeni? A prawnicy którzy opiniują trudniejsze sprawy? Co prawnik, to inna opinia. Mało tego co sąd to inny wyrok lub orzeczenie w podobnych sprawach. A są godziwie opłacani, nie tak jak urzędnicy. Po za tym uchwała (III CZP 109/10) to żywy przykład falandyzacji prawa...
Jak by nie prawnicy \" z bożej łaski\" to by takich kwiatków nie było jak ustawa o dodatku mieszkaniowym o podatku dochodowym a o dodatku energetycznym już nie wspomne ...... tak trzymaj Bolek & Lolek to będzie w tym kraju jeszcze lepiej
~Bożena, ~małe ww, ~Izka, ~Basia, ~Sabinka, ~Mikołaj, macie poważne braki w odczytaniu ust. o dodatkach mieszkaniowych.
Żaden akt prawa powszechnie obowiązującego nie jest luźnym zbiorem przepisów, których znaczenia w każdym przypadku można się doszukać w oderwaniu od całokształtu rozwiązań prawnych w danej dziedzinie. Akt prawa powszechnie obowiązującego jest zbiorem współistniejących i wzajemnie od siebie zależnych przepisów prawa. Miejsce, które zajmuje konkretny przepis w akcie prawa powszechnie obowiązującego nie jest zatem przypadkowe.
Należy stosować ustawę o ochronie lokatorów, Kro , Kc i to odnosi się do art. 2 ust. 1 pkt 4
4) innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem.
Lolek & Bolek ... prawnik sam te przepisy skomplikował a potem cieszy się że problem rozwiązał.... a więc może skończymy dyskusję na temat tego prawnego bełkotu bo nie można tego inaczej nazwać .... a to tak dla rozluźnienia przepisów
Prawnik, inżynier i matematyk zdają test.
Zaczyna inżynier, pytają go:
- Ile jest 2+2?
Inżynier pomyślał chwilę i powiedział:
- 4.
Potem zawołano matematyka i zadano mu to samo pytanie. Po chwili zastanowienia odpowiedział:
- 4,0.
Następnie wezwano prawnika i usłyszał to samo pytanie. Prawnik odpowiedział szybciej niż matematyk:
- A ile chcecie, żeby było?
Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych art. 24. 1. Do podstawowych obowiązków pracownika samorządowego należy dbałość o wykonywanie zadań publicznych oraz o środki publiczne, z uwzględnieniem interesu publicznego oraz indywidualnych interesów obywateli.
2. Do obowiązków pracownika samorządowego należy w szczególności:
1) przestrzeganie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i innych przepisów prawa;
Jak będziecie urzędnicy wydawali decyzje z rażącym naruszeniem prawa grozi wam występek określony w art. 231 § 1 k.k. należy do kategorii przestępstw z konkretnego narażenia na niebezpieczeństwo, a więc materialnych, znamiennych skutkiem, którym jest wystąpienie niebezpieczeństwa powstania szkody w interesie publicznym lub prywatnym. - tak skład siedmiu sędziów Sądu Najwyższego sygn. akt I KZP 24/12 z dnia 24 stycznia 2013 r.
Widze ze sprawiłem klopot swoim pytaniem. Tylko 2 osoby mi pomogly reszta ma stanowisko jak Pani w moim MOPS decyzje dostane w styczniu napisze jaka jest. Przez podpowiedz na tym forum Pani przyjela wniosek i spisala protokol bo na początku odesłała mnie z kwitkiem. Była bardzo arogancka i opryskliwa pewnie miala zly dzien. Jeszcze raz dziekuje osoba które mi pomogly i pomagaja.