umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~monika

Re: umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~monika »

czy do wniosku o umieszczenie osoby w DPS potrzebny jest akt urodzenia tej osoby???i czy wystarczy jedno zaświadczenie od lekarza psychiatry o stanie zdrowia? lekarz opisał stan tej osoby i napisał, że wymaga opieki całodobowej, czy jeszcze jakieś inne zaśw. od lekarza jest potrzebne?dziękuję za odpowiedź
~wkr

Post autor: ~wkr »

tak sobie czytam i w zasadzie mylicie dwie podstawowe odrębne orzecznia sąd \\u a mianowicie:
1. Postanowienie o umieszczeniu osoby posiadającej pełną zdolnośc doczynności prawnych w DPS bez jej zgody
2. Postanowienie sądu o WRAŻENIU ZGODY na umieszczenie osoby całkowicie pozbawionej zdolności do czynności prawnych czy inaczej ubezwłasnowolnionej całkowicie na złożenie wniosku przez opeikuna prawnego o umieszczenie podoopiecznego w DPS.
W pierwszym przypadku bazujemy na ustawie o ochronie zdrowia psychicznego i ustawie o pomocy społecznej. W drugim na KRiO a następnie dopiero na ustawie o pomocy społecznej...Pzdr!!
~/

Post autor: ~/ »

Chyba że opiekun prawny nie wyraża zgody na umieszczenie a zachodzą uzasadnione okoliczności takiego umieszczenia to OPS wnosi sparwe do soądu o umieszczenie bez zgody.
~asjo

Post autor: ~asjo »

A wywiad przeprowadzamy w miejscu zamieszkania opiekuna prawnego czy u osoby ubezwłasnowolnionej
i kto podpisuje wywiad, gdy już jest postanowienie sądu o umieszczeniu...
~pela

Post autor: ~pela »

wywiad przeprowadzony z osobą ubezwłasnowolniona,podpisuje opiekun z adnotacja,ze jest opiekunem prawnym,a jak jest postanowienie sądu to mozesz oddac wywiad niepodpisany...w uzasadnieniu decyzji piszesz na podstawie wyroku...... został skierowany do danego dps
~asjo

Post autor: ~asjo »

dzieki wielikie.. to forum jest bezcenne :)
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

Jak zwraca sie opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej z podaniem o jej umieszczenie w PDPS to musi mieć jeszcze zgodę sądu na jej umieszczenie myślałam,że tylko wystarczy ,ze jest opiekunem prawnym i decyduję za ta osobę.
~Iza

Post autor: ~Iza »

Wypowiedzcie się. też interesuje mnie ten temat jak to jest z tą osobą ubezwłasnowolnioną umieszczaną w PDPS.
~maja

Post autor: ~maja »

a decyzje wydajemy na osobe ubezwłasnowolnioną czy na opiekuna prawnego...
~baśka

Post autor: ~baśka »

nja opiekuna prawnego z dopiskiem kogo dotyczy
ODPOWIEDZ