umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~jm

Re: umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~jm »

zgoda sądu na rozpoczęcie procedury umieszczenia w dps wynikaz art. 156 w związku z art. 175 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego - opiekun powinien uzyskać zezwolenie sądu opiekuńczego we wszystkich ważniejszych sprawach, które dotyczą osoby lub majątku, a umieszczenie w dps takowym jest (ale zdarza się też że sąd zdziwiony jes wystąpieniem o takie pozwolenie - zależy niestety gdzie ten sąd), choć ten obowiązek nie wynika wprost z zapisow pomocy społecznej
~MARTA

Re:proszę o pomoc

Post autor: ~MARTA »

Serdecznie zwracam się do ludzi dobrego serca o pomoc nazywam się Marta mam 22lata jestem mężatko i mam 2 letnie dziecka obecnie z mężem nie pracujemy od kilku miesięcy nasze życie nabrało ciemnych barw mąż nie może znaleźć pracy całe lato pracował na budowie pomagają nam rodzice jak tylko mogą,ale to jest mało samych opłat mamy prawie 500zł potrzebne mi są pampersy dla dziecka, kaszki i ubranka środków czystości.Zwracamy się z bardzo mocną, gorącą i serdeczną prośbą do Państwa, z apelem o Pomoc o jaką kol wiek pomoc finansową, żywnościową materialną. Wszystko jest nam tak bardzo, bardzo potrzebne.

[email protected]
~123

Post autor: ~123 »

a dlaczego nie pójdziecie do OPS po pomoc?? prac. socjalny rozezna wasą syutację i realne potrzeby.
~Janina

Post autor: ~Janina »

A jak jest w przypadku zmiany DPS-u dla osoby ubezwłasnowolnionej. Czy w tym przypasdku także trzeba sie zwracac do Sądu?
AnaDLB
Praktykant
Zajmuję się: opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie
Kontakt:

Post autor: AnaDLB »

~wkr pisze: 22 gru 2009, 16:43 Postanowienie sądu o WRAŻENIU ZGODY na umieszczenie osoby całkowicie pozbawionej zdolności do czynności prawnych czy inaczej ubezwłasnowolnionej całkowicie na złożenie wniosku przez opeikuna prawnego o umieszczenie podoopiecznego w DPS.
Ja jako opiekun prawny takie postanowienie już mam, teraz muszę wnioskować do Sądu o umieszczenie osoby w dps? czy juz nie muszę i składam wniosek do mops?
hek
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: hek »

AnaDLB pisze: 03 kwie 2020, 20:29
~wkr pisze: 22 gru 2009, 16:43 Postanowienie sądu o WRAŻENIU ZGODY na umieszczenie osoby całkowicie pozbawionej zdolności do czynności prawnych czy inaczej ubezwłasnowolnionej całkowicie na złożenie wniosku przez opeikuna prawnego o umieszczenie podoopiecznego w DPS.
Ja jako opiekun prawny takie postanowienie już mam, teraz muszę wnioskować do Sądu o umieszczenie osoby w dps? czy juz nie muszę i składam wniosek do mops?
Opiekun prawny musi uzyskać zgodę sądu na umieszczenie osoby w dps. Proste jak drut.
ODPOWIEDZ