umowa na czas okreslony a potem na zastepstwo - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 maja 2015, 14:22

pracownica była zatrudniona na czas określony (2 umowy na czas pokl) i teraz 31.05.2015 kończy jej się druga umowa na czas określony. Pracownicy nie możemy zatrudnić na czas nieokreślony (brak etatu). Jednakże jedna z praconic przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym więć możemy temu pracownikowi zaproponować umowę na czas zastępstwa i teraz mam pytanie czy pracownica musi miec wystawione swiadectwo pracy po zakończeniu umowy na czas określony czy dopiero później po zakończeniu umowy na zastępstwo, następne pytanie czy pracownica musi do końca maja wykorzystać urlop czy może jej przejść na umowę na zastępstwo??
`miki

Napisano: 09 cze 2015, 12:15

Ja tam pisze . Pracownik pisze mi takie oświadczenie że życzy sobie świadectwo za taki okres i wypisuję je. Co do urlopu to rozpisujemy porozumienie miedzy pracownikiem a pracodawcą o przeniesieniu urlopu na następną umowę ( oczywiście jeśli nie wystąpił ani jeden dzień przerwy)
aniaxx

Napisano: 11 cze 2015, 10:29

Pracownik po każdej zakończonej umowie powinien mieć wystawione świadectwo pracy. Jeśli chodzi o niewykorzystany urlop to pracownik powinien wykorzystać urlop, który przysługuje w czasie mijającej umowy. Jeśli jest to niemożliwe to pracownik powinien napisać do pracodawcy podanie z prośbą o podpisanie porozumienia, w którym zobowiązuje się do niezwłocznego wykorzystania urlopu po podpisaniu nowej umowy.Podanie powinno zawierać uzasadnienie , dlaczego nie mógł urlopu wykorzystać w okresie zatrudnienia. Takie porozumienia zawiera się w wyjątkowych sytuacjach.
Kasandra

Napisano: 11 cze 2015, 10:33

Do aniaxx! Ty nie robisz łaski pracownikowi, że wystawiasz mu świadectwo pracy. To jest Twój obowiązek. Pracownik nie powinien pisać do ciebie żadnych podań o wystawienie świadectwa pracy. Umowa się kończy - jest świadectwo pracy. Nie masz radcy prawnego w ośrodku?
Kasandra

Napisano: 21 lip 2015, 11:44

Witam.Proszę o podpowiedź.mam zatrudnionych pracowników w projekcie w tej chwili jest to trzecia umowa wię musze im dać umowe na czas nieokreślony.Ale projekt trwa tylko do września więc co potem jak mam im dac wypowiedzenie zatrudnić od 01 lipca i od razu dać wypowiedzenie poradżcie
gościu

Napisano: 21 lip 2015, 13:14

a czy przypadkiem to nie jest tak, że jeżeli przerwa między umowami jest powyżej 30 dni można pykać umowy na czas określony w dowolnej ilości?
np. umowa od 01.01 do 31.05. a potem 15.07. do 31.12. i znowu przerwa i nowa umowa i przerwa i umowa i przerwa i umowa itd
Miłka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x