Witam,
mam pytanie ..właśnie wróciłam z urlopu macierzyńskiego (nie byłam pełnego roku tylko 8mc.) i mam pytanie...osoba która mnie zastępowała (jestem księgową) była zatrudniona na 3/4 etatu i zarabiała nieproporcjonalnie więcej niż ja na cały etat..czy tak może być??po przeliczeniu jej zarobków z tych 3/4 etatu wyszło mi że powinnam zarabiać o 1500zł więcej!podobnie było z nagrodą...całą ciążę chodziłam do pracy byłam tylko tydzień na chorobowym a dostałam 400zł nagrody a pani która mnie zastępowała dostała 3500zł. Cy to jest sprawiedliwe, czy sa jakieś przepisy które to regulują???dla mnie jest to dyskryminacja i nie wiem jak to uzasadnić bo chciała bym z tym coś zrobić??gdzie się udać??
Umowa na zastepstwo
Re: Umowa na zastepstwo
Nie ma przepisów które to regulują. Pracodawca mógł wynagradzać te osobę lepiej lub gorzej. Jeśli płacił jej więcej znaczy, ze uznał iż ta osoba ma wyższe kwalifikacje , co już podnosi pensję, jeśli do tego miała większe doświadczenie i sumiennie wykonywała obowiązki wówczas mogła otrzymać wyższa nagrodę. Wg mnie powinnaś zwrócić się do pracodawcy z wnioskiem o zrównanie wynagrodzenia ze średnia jaką osiągała tamta księgowa powołując się na równe traktowanie. To jest jednak niezawisła decyzja dyrektora.
Oprócz Umowa na zastepstwo - Kadry przeczytaj również:
urlop pierwsza praca
emerytura
kadrowe pomocy przejęcie zakładu
dodatek specjalny uchylenie?
pracownik socjalny
urlop godzinowy?
Urlop wychowawczy i 1/2 etatu
13stka
urlop okolicznościowy w związku ze ślubem dziecka
nagroda jubileuszowa
urlop okolicznościowy