Witam,
załóżmy, że pracownica przebywa do 23.10 na urlopie wypoczynkowym, który wzięła zaraz po urlopie macierzyńskim, dod. macierzyńskim i rodzicielskim(cały rok). Po powrocie w urlopu wypoczynkowego chce przejść na urlop wychowawczy i równocześnie zacząć pracę na 1/2 etatu. Czytałam przepisy na ten temat i wiem, że takie rozwiązanie jest możliwe, ale nie więcej niż na pół etatu itd. Bardziej interesuje mnie tutaj kwestia samego wniosku o takie rozwiązanie- czy najpierw wniosek o urlop wychowawczy i następnie o 1/2 etatu, czy zawrzeć to w jednym wniosku??? No i musi zawierać wymiar czasu pracy oraz daty krańcowe. Oczywiście wiadomo, że taki wniosek należy złożyć na 2 tygodnie przed rozpoczęciem pracy? No i kwestia urlopu wypoczynkowego, który będzie jej się należeć oraz zewidencjonowania czasu pracy takiej pracownicy ?????
Proszę o pomoc, doradzenie, będę wdzięczna!!
Pozdrawiam!
Urlop wychowawczy i 1/2 etatu
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Urlop wychowawczy i 1/2 etatu
To nieprawda powielana w sieci, że na wychowawczym można pracować na 1\2 etatu. Tzn można ale składając długopisy czy prowadząc np bloga, sklep internetowy. Jednym słowem wszelkie prace chałupnicze są dozwolone, reszta nie. Dlaczego? Dlatego że inny rodzaj pracy wiąże się z zaprzestaniem osobistej opieki nad dzieckiem i pracodawca ma prawo przerwać urlop i wezwać pracownika do pracy.
W tej sprawie istnieje linia orzecznicza i zachęcam do zapoznania się z wyrokiem nsa.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/044BE9EC7D
W tej sprawie istnieje linia orzecznicza i zachęcam do zapoznania się z wyrokiem nsa.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/044BE9EC7D
Oprócz Urlop wychowawczy i 1/2 etatu - Kadry przeczytaj również:
Nadgodziny za szkolenie w sobote
faktyczny czas pracy
urlop pierwsza praca
emerytura
kadrowe pomocy przejęcie zakładu
dodatek specjalny uchylenie?
pracownik socjalny
urlop godzinowy?
13stka
Umowa na zastepstwo