umowa z rodziną - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 sie 2008, 16:24

Umowa w sprawie odpłatności za pobyt członka rodziny w DPS zostaje zawarta pomiędzy:
KIerownikiem GOPS, czy też Wójtem/Burmistrzem?, a zobowiązanym członkiem rodziny?
~OLA

Napisano: 26 sie 2008, 12:57

kierownikiem, bo przecież to kierownik GOPS ma upoważnienia do prowadzenia takich spraw.
~Renata

Napisano: 05 wrz 2008, 10:53

Do naszego Ośrodka zgłosiła się osoba, która chce ponosić pełny koszt utrzymania w DPS, a nie tylko 70% świadczenia, co robicie w takich sytuacjach?
~cerber

Napisano: 05 wrz 2008, 11:01

... odesłać do psychiatry takiego.
~Gustav

Napisano: 07 wrz 2008, 2:01

prawo zabrania brania od mieszkańca domu wiekszej kwoty niż 70% nawet jesli on tego żąda.
~bef

Napisano: 10 paź 2008, 23:00

Witam,
widzę, żę na tym forów piszą pracownicy ośrodków PS, więc mam gorącą prośbę o radę.
Moja sytuacja wygląda następująco: Mój mąż pochodzi z patologicznej rodziny, praktycznie wychowała go ulica, ale odbił od tego.Staramy się stworzyć normalny dom dla naszego dziecka, robimy wszystko aby iść do przodu, mamy pracę ale też ogromny kredyt hipoteczny-i to też dlatego by uciec z miajsca zamieszkania jego rodziców. Jego przeszłość ciągle jednak powraca jak bumerang. Teść od 15 lat był pod opieką siostry(częściowo sparaliżowany-efekt choroby alkoholowej), ta teraz postanowiła oddać go do DPS. Jednak ma za małe dochody na pokrycie całości kosztów, i co?OS odnalazła już brata męża a nas pewnie szulać abyśmy partycypowali w tych kosztach. Moje pytanie brzmi, czy to naprawdę jest tak urządzone,że jak dzieci spały na ulicy i jadły co same zdobyły to nikt się tym nie interesował a teraz jeszcze mają płacić za takich rodziców.Przyznam, że jestem przerażona, bo mimo, iż nasz dochód przekracza 1000 zł na osobę w rodzinie(3os.), to wysokość samych rat hipotecznych stanowi ok.50% naszych dochodów, a gdzie reszta wydatków, opłaty, pampersy itp.?Czy po to stawiamy sobie cele i dążymy do ich osiągnięcia, abym teraz musiała odmówić czegoś swojemu dziecku, aby dopłacać do jego dziadka, który nigdy nim nie był?Proszę o POMOC I ODPOWIEDŹ, czy są jakieś szanse, aby ponosić kary za własnych rodziców lub teściów?

~synowa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x