pracownik socjalny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 27 sie 2008, 17:15

Na czym polega praca p.s. w domach pomocy społecznej? czy w każdym dps sa zatrudniani pracownicy socjalni? z góry dziękuję za odpowiedź
~Magda

Napisano: 28 sie 2008, 14:18

witam. W każdym DPS są zatrudniani pracownicy socjalni, jeden pracownik na 50 mieszkańców. Zajmują się prowadzeniem dokumentacji mieszkańców: sprawdzają, czy są wszystkie dokumenty w aktach, czy są prawidłowo wystawione. Piszą odwołania od decyzji ( ostatnio od decyzji o odpłatności za pobyt w DPS) , wnioski do Sądów ( sprawy związane z opieką prawną, zmiany opiekunów prawnych, sprawy spadkowe, wnioski o kuratora, o zgodę na zarządzanie majątkiem itd.) , do Prokuratury( wnioski o ubezwłasnowolnienie, wnioski o molestowanie , o pobicie i inne przestępstwa) , Pisma do Urzędu skarbowego, meldunki, komisje lekarskie, kontakt z rodzinami, z opiekunami prawnymi, korygowanie odpłatności - księgowość, zakupy - ubrania, sprzęt RTV, meble i co kto sobie życzy, odwiedziny w szpitalach( dowożenie czystej odzieży, pieniędzy, soków itp., kontakty z lekarzami).Sprawienie pogrzebu i zazwyczaj uczestnictwo, bo rodziny sie nie interesują. Pisanie wniosków o nabycie spadku po zmarłym mieszkańcu członkom rodzin, porady. Dbanie o groby zmarłych mieszkańców.Wnioski o przyznanie świadczeń z ZUS, KRUS, OPS - renty rodzinne, socjalne, dodatki pielęgnacyjne, zasiłki piel. Organizowanie imprez( sportowych, integracyjnych...).
No i przede wszystkim pracuje się przy otwartych drzwiach ( tak jest u mnie) i mieszkańcy oczekują, że mamy dla nich mnóstwo czasu na rozmowy - to dla nich najistotniejsze. Wywiady przed przyjęciem do DPS, wizyty w domu czasem w szpitalu, rozmowy z bliskimi , z lekarzami , pielęgniarkami - przyjmowanie do DPS. Wywiady kontrolne do OPS, do PCPR w przyp. zmiany dochodu .
~wiola

Napisano: 28 sie 2008, 16:50

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź i życzę sukcesów w pracy!
~Magda

Napisano: 29 sie 2008, 14:04

Pisanie wniosków o nabycie spadku po zmarłym mieszkańcu członkom rodzin ??? cos poszalała kobito
~Nock

Napisano: 29 sie 2008, 14:15

dlaczego nie? jezeli to pomoże w uregulowaniu depozytu po zmarłym mieszkańcu
~Krysia

Napisano: 03 wrz 2008, 16:16

Jestem za!!! Jeżeli rodzina jest niezaradna, to caemu nie pomóc. Jak długo depozyt finansowy ma zalegać w DPS???
Pomyślałeś NOCK o tym?
~jola

Napisano: 05 wrz 2008, 17:29

U mnie jeszcze dochodzi im ksiegowanie depozytów.
~asia

Napisano: 08 wrz 2008, 15:26

Ja myslę, że w kazdym dps pracownicy socjalni księguja przychody i wydatki mieszkańców
~jola

Napisano: 09 wrz 2008, 22:50

pracownik socjalne nie jest ksiegowym
~basia

Napisano: 10 wrz 2008, 11:24

Nie jest księgowym - owszem, ale do Jego obowiązków należy rozliczanie mieszkańców z ich wydatków.
~jola

Strona 1 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x