UMIESZCZENIE W DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 29 lip 2008, 16:07

WITAM MAM PYTANIE
GMINA \"X\"UMIEŚCIŁA W DPS-IE KLIENTA KTÓRY BYŁ CAŁKOWICIE UBEZWAŁSNOWOLNIONY GMINA \"X\" CAŁY CZAS PŁACIŁA ZA DPS. OPIEKUN PRAWNY KLIENTA MIESZKAŁW GMINIE \"Y\". PYTANIE CZY GMINA \"X\" POWINNA PRZEKAZAĆ SPRAWĘ DO GMINY Y I CZY TO GMINA \"Y\" POWINNA PŁACIĆ ZA DPS. ORAZ CZY GMINA Y POWINNA ODDAĆ PIENIĄDZE GMINIE \"X\" KTÓRE ZAPŁACIŁA ZA DPS
~ZŁY ZED

Napisano: 29 lip 2008, 16:10

Witam ! Mam ten sam problem ! Bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
~ata

Napisano: 29 lip 2008, 16:16

płaci gmina , która wystawia decyzję kierującą. Opiekun prawny nie ma nic do rzeczy.
~gość

Napisano: 29 lip 2008, 16:19

JA MAM TAKĄ TEORIĘ ŻE:
MIEJSCEM ZAMIESZKANIA OSOBY UBEZWŁASNOWOLNIONEJ JEST MIEJSCE ZAMIESZKANIA OPIEKUNA PRAWNEGO (TO JEST 20KTÓRYŚ ART. KC) WIĘC JEŻELI KLIJENT JEST Z GMINY \"X\" A OPIEKUN Z GMINY \"Y\" TO GMINA \"Y\" POWINNA WYDAWAĆ DECYZJĘ I PŁACIĆ ZA DPS BO ONA JEST WŁAŚCIWA TERYTORIALNIE DO ZAŁATWIENIA TEJ SPRAWY. WYDAJE MI SIĘ ŻE W TEJ SYTUACJI ZACHODZI ZŁA WŁAŚCIWOŚĆ MIEJSCOWA URZĘDU \"X\" I URZĄD \"X\" POWINIEN SPRWAWĘ PRZEKAZAĆ GMINIE\"Y\"
PROSZĘ NIECH KTOŚ RWERYFIKUJE TO CO NAPISAŁEM I NIE SIE PODZIELI PRZEMYŚLENIAMI
~ZŁY ZED

Napisano: 29 lip 2008, 16:22

Zgadazam sie z tym co powyżej
~viola

Napisano: 29 lip 2008, 16:25

zgadzam się,że płaci gmina zamieszkani opiekuna prawnego! u nas tak jest.
~kasia

Napisano: 29 lip 2008, 16:36

ZGADZAM SIĘ Z TYM ŻE ZA DPS PŁACI GMINA KTÓRA WYDAŁA DECYJĘ KIERUJĄCĄ ALE ISTNIEJE TAKA MOŻLIWOŚĆ ŻE DECYJĘ KIERUJĄCĄ WYDAŁ ZŁY ORGAN A TAKA DECYZJIA JEST NIEWAŻNA
~ZŁY ZED

Napisano: 01 sie 2008, 17:13

Mam takie nietypowe pytanko

Zgłosila sie do mnie corka ktora chce umiescic ojca w DPS na stale jest zameldownay w innej miejscowisci i ma tam mieszkanie wlasnosciowe i zone obecnie przebywa u swojej siostry w naszej Gminie wszystko jest oki wiem ze musze przeprowadzic wywiad srodowiskowy w miejscu jego zamieszkania i przeslac własniwemu osrodkowy
Tylko ze jesli ona zglosila sie do MOPS w ktorym on jest zameldowany i ma mieszknie i prosi o umieszczenie ojca w DPS czy ten wlasnie osrodek nie powinien przyjac tego podania i wystapic do nas z oficjalnym pismem o przeprowadzenie wywiadu a nie odsylac kobiete bo to ich nei dotyczy no w sumie to oni beda ponosic odpłatnosc za jego pobyt i wedłog mnie powinni wystapic oficjalnie o przeprowadzenie wywiadu.
~a////

Napisano: 01 sie 2008, 17:22

To jest niejasne,mam opiekunów prawnym rozsianych po całej Polsce-to tylko dlatego że ja mieszkam tu a mój podopieczny gdzie indziej moja gmina miałaby płacić>Smieszne.W takim wypadku nikt nie bedzie sie zgadzał na pełnienie tej funkcji-bo MOPy-go ukrzyzują tylko dlatego ze jest kogoś opiekunem prawnym.Coś jest nie tak w Waszym myśleniu.
~Alita

Napisano: 04 sie 2008, 13:11

Czy ktoś wie jak ominąć przepis aby w DPS umieszczała gnina zameldowania osoby a nie miejsca zamieszkania opiekuna prawnego ? Piiilne !
~ata

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x