urlop okolicznościowy babcia
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
urlop okolicznościowy babcia
Tak z ciekawości: udzielacie urlopu okolicznościowego z powodu śmierci babci/dziadka męża?
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Re: urlop okolicznościowy babcia
Myśleć trzeba ale wiedzieć również wypadałoby. KP gwarantuje 1 dzień bodź 2 dni urlopu okolicznościowego z tyt. śmierci najbliższych
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
I co znaczy AKM, wg Ciebie "najbliższych..."?
Pytałam o babcie/dziadka MĘŻA. Wg mnie nie należy się.
PS. Jakbym miała się doczepić napisałabym, że rozporządzenie gwarantuje, a nie KP
Pytałam o babcie/dziadka MĘŻA. Wg mnie nie należy się.
PS. Jakbym miała się doczepić napisałabym, że rozporządzenie gwarantuje, a nie KP

Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Urlop okolicznościowy – śmierć babci lub dziadka
Urlop okolicznościowy reguluje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. z 1996 Nr 60, poz. 281 z późn. zm.). Zgodnie z § 15 rozporządzenia pracodawca jest obowiązany zwolnić od pracy pracownika na czas obejmujący 2 dni lub 1 dzień w określonych przypadkach. Liczba wolnych dni uzależniona jest od rodzaju okoliczności usprawiedliwiających przyznanie wolnego. W przypadku śmierci babci lub dziadka pracownik będzie mógł skorzystać tylko z jednego dnia wolnego. W świetle § 15 rozporządzenia pracownik może liczyć na:
2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy,
1 dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką.
Urlop okolicznościowy reguluje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. z 1996 Nr 60, poz. 281 z późn. zm.). Zgodnie z § 15 rozporządzenia pracodawca jest obowiązany zwolnić od pracy pracownika na czas obejmujący 2 dni lub 1 dzień w określonych przypadkach. Liczba wolnych dni uzależniona jest od rodzaju okoliczności usprawiedliwiających przyznanie wolnego. W przypadku śmierci babci lub dziadka pracownik będzie mógł skorzystać tylko z jednego dnia wolnego. W świetle § 15 rozporządzenia pracownik może liczyć na:
2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy,
1 dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką.
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i właśnie opieram się na słowie JEGO:
Chciałam poznać interpretacje innych.
zresztą do mamy męża mówię 'mamo' a toć to teściowa i jak byk jest napisane "teściowej".w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką.
Chciałam poznać interpretacje innych.
W pytaniu było " urlopu okolicznościowego z powodu śmierci babci/dziadka męża" - nie przysługuje.
tylko w przypadku śmierci dziadków własnych - 1 dzień
tylko w przypadku śmierci dziadków własnych - 1 dzień
Oprócz urlop okolicznościowy babcia - Kadry przeczytaj również:
urlop, opieka
zaświadczenie
zwolnienie lekarskie ciagłość z poprzedniego roku
refundacja okularów
program kadrowo-płacowy - dobry, tani, łatwy
proszę o pomoc
Zadania asystenta rodziny
Roboty publiczne
urlop okolicznościowy
prgman płace
"trzynastka" dla byłego pracownika
182 dni
Kto u Was ma zastępsto za głównego księgowego?
PIT 11 - a ryczałt samochodowy
powrót z macierzyńskiego a 13tka
Trzeba przy umowie zleceniu ?