Usamodzielnienie... Dla kogo?? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 17 sie 2010, 16:40

Witam! Bardzo mi się podoba ta dyskusja. Cieszę się że ludzie którzy się usamodzielniają szukają, myślą, dyskutują i są krytyczni. Sam pracuje w placówce opiekuńczo wychowawczej i wiem że proces usamodzielnienia często jest dla młodych ludzi czymś na co nie maja zbyt wielkiego wyboru. osiągnęli pewien wiek i wychowawcy naciskają że już czas iść na swoje Podziwiam kogoś komu w wieku 18 lat udaje się samodzielność. Widzę że placówki nie przygotowują młodzieży do tego - za mało się o tym mówi. Marzy mi się na tym forum poczytać jak młodzi ludzie widzą swoimi oczami to w jaki sposób tłumaczono im jak się przygotować do samodzielności i czy te dobre rady są skuteczne oraz czy mieli by jakieś propozycje dla placówek co powinno się wprowadzić by przygotować kogoś do dorosłości.
Dzięki.
~ale jaja

Napisano: 17 sie 2010, 17:04

Witam usamodzielnienie magiczne słowo dla wielu młodych ludzi również pracuje w domu dziecka i nie we wszystkich placówkach jest tak że jak wychowanek kończy 18 lat to czas na swoje w większości przypadku skazani na niepowodzenie. niestety jak podkreśliłam magiczne słowo które działa jak magnes aby jak najszybciej opuścić placówkę dostać kasę i być ,,dorosłym\" tyle że bez zawodu, mieszkania i jakichkolwiek perspektyw.
~gość

Napisano: 17 sie 2010, 17:14

Witam!nikt nie potrafi odpowiedzieć czy należy mi się wyprawka na usamodzielnienie
~darek

Napisano: 17 sie 2010, 18:38

Witam Darku -
Mam pytanie
W Areszcie śledczym byłeś jednocześnie będąc w rodzinie zastępczej czy wcześniej nie doszło do rozwiązania rodziny zastępczej albo twojego jej samowolnego opuszczenia ?
Czy byłeś skazany prawomocnym wyrokiem Sądu ? napisz o tym bo od tego wiele zależy
~ale jaja

Napisano: 24 sie 2010, 22:29

A jak to jest z tymi z Ośrodków szkolno-wychowawczych? proszę o szersze informacje. Ja była w SOSW i co dalej? W tym roku skończyłam szkołę maturą.
~Julia

Napisano: 27 sie 2010, 23:20

?????????jak to jest????????????
~Julia

Napisano: 02 wrz 2010, 17:55

Ja w rodzinie zastępczej spędziłam 14 lat po śmierci MAMY. Teraz po ukończeniu 20 roku życia muszę niestety się wyprowadzić, ale jestem w stałym kontakcie z pobliskim PCPRem i wiem, że po zakończeniu nauki dostanę wyprawkę a oprócz tego co miesiąc dostaję ponad 400zl na szkołę. Oczywiście , wolałabym mieć normalne dzieciństwo i rodzinę nawet gdybym miała nie dostawać tych pieniędzy. Z tego co wiem nie każdy ma możliwość dostania wyprawki. Ja wiem z doświadczenia jak trudno wychowankowi rodziny zastępczej odnaleźć się w \"dorosłym\" świecie bez pomocy ze strony rodziny tylko dzięki uprzejmości osób z PCPRu mogę normalnie się uczyć. BARDZO zdziwiła i nie ukrywam że zbulwersowała mnie wypowiedz Malwiny, rozumiem,że masz żal,że nie możesz dostać tych pieniędzy ale powinnaś podziękować,że nie jesteś SIEROTĄ jak to nazwałaś. Masz rodziców więc poproś o pomoc, bo niektórzy nie mają takiego przywileju i są skazani wyłącznie na siebie. I nie chcę cię z góry osądzać, ale skoro zdecydowałaś się na ciążę,to powinnaś wcześniej pomyśleć jaki dobrobyt zapewnisz dziecku.
A jeśli już rodzice nie chcą pomóc to idź do opieki społecznej, takowa znajduję się w każdej gminie.
~Marta

Napisano: 24 wrz 2010, 23:18

Ja mam takie pytanie ile czasu sie czeka na pieniadze na usamodzielnienie?? juz wszystki wywiady zostaly zrobione. Proszę o odpowiedź.
~Gosia

Napisano: 27 wrz 2010, 1:11

Czy jest ktos w stanie odpowiedziec mi na to pytanie??
~Gosia

Napisano: 27 wrz 2010, 15:33

w ciągu 30 dni od daty złożenia wniosku, w wyjątkowych sytuacjach sprawa może byc przedłużona ale powinieneś zostac poinfomowany o tym pismem
~iw

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x