Usamodzielnienie... Dla kogo?? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 13 cze 2013, 15:40

Taaa... tak jakby dzieci w domach dziecka nie miały rodziców do których jeżdżą, którzy do nich przyjeżdżają... Dlaczego mają tylko one dostać wyprawkę? To jakaś forma odszkodowania za pobyt w placówce? Pewnie tak bo nalicza się ją w zależności od długości pobytu a nie potrzeb.
~etatysta

Napisano: 13 cze 2013, 20:47

Etatysto brawo za skojarzenie - wykorzystam to w przyszłości bo do tej pory nie mogłam zrozumieć wprowadzonej ustawą różnicy w kwotach! A co myślisz o zróżnicowaniu uprawnień dla tych, którzy usamodzielniają się z ustawy o pomocy społecznej (z MOW, MOS itd.) i tych z ustawy o wspieraniu ... opuszczających placówki opiekuńczo-wychowawcze?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2013, 13:12

Pomysł wyprawki sam w sobie jest idio_tyczny. Nie wiem czym różni się (pod względem potrzeb materialnych) wychowanek placówek opiekuńczo-wychowawczych od wychowanka MOW, MOS, zakładu poprawczego, zakładu karnego, rodziny zastępczej, specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego oraz dziecko w rodzinie objętej pomocą socjalną. Rozróżnianie zasad przyznawania pieniędzy, uzależnianie ich od długości pobytu albo od innych (mniej lub bardziej rozsądnych kryteriów) mija się z celem jakim jest pomoc w usamodzielnieniu czyli rozpoczęciu przez młodego człowieka samodzielnego życia (bez \"kroplówki\" z pomocy społecznej).
~etatysta

Napisano: 19 cze 2013, 16:51

Ale ktoś odgrzał wątek!?
~kapek

Napisano: 19 cze 2013, 16:51

A ja tak czekałam na Twoje Etatysto odkrywcze spostrzeżenia! A pozostaje mi się tylko z Tobą zgodzić - choć może nie do końca w zakresie owej \"kroplówki\". Pozdrawiam.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x