Witam,
mam mały problem, otóż kobieta pobierała SZO na matkę do końca roku z art. 25 ustawy z 4 kwietnia, składa 30 stycznia na ŚP, orzeczenie cały czas trwa. Od kiedy mam przyznać ŚP? od dnia złożenia wniosku?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Skutkiem powyższego wyroku, osoby, które w przeszłości otrzymały decyzje o odmowie przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie art. 17 ust. 5 pkt 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do 13 października 2011 r., zgodnie z art. 145a ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 267, z późn. zm.), w terminie jednego miesiąca od dnia ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego, tj., zgodnie z art. 57 § 3 i 4 Kodeksu postępowania administracyjnego, do dnia 29 grudnia 2014 r. włącznie, mają prawo wnieść skargę o wznowienie postępowania."
Ja to wszystko wiem, rozumiem, dałam odmowę. Aczkolwiek otrzymałyśmy polecenie po dyskusji z władzami wyższymi i radcą prawnym, iż należy przyznać. Moje pytanie brzmiało od kiedy należałoby przyznać takie świadczenie..
bo na podst. art. 25 ustawy zdo przyznawaliśmy do końca grudnia 2014,