Nie wiem co Ty tu wyczytałeś, w żadnym miejscu tej wypowiedzi niczego w nic nie przekuwam. Przytoczyłem jedynie fragment z uzasadnienia wyroku. Jeśli interesuje cię dlaczego, przeczytaj poprzednie wpisy, może zauważysz różnice, choć nie jestem do końca pewny.kronos79 pisze:Kun'kun' pisze:104/9/A/2014
WYROK
z dnia 21 października 2014 r.
Sygn. akt K 38/13*
"Skutkiem wejścia w życie niniejszego wyroku nie jest ani uchylenie art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych, ani uchylenie decyzji przyznających świadczenia, ani wykreowanie „prawa” do żądania świadczenia dla opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych, jeżeli niepełnosprawność podopiecznych nie powstała w okresie dzieciństwa. Trybunał Konstytucyjny orzekł ostatecznie o niekonstytucyjności jedynie części normy wynikającej z art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych. Poprawienie stanu prawnego w tym zakresie należy wyłącznie do ustawodawcy, który – biorąc pod uwagę skutki społeczne rozstrzygnięć podejmowanych w badanej materii – powinien tego dokonać bez zbędnej zwłoki.
Cytujesz fragment, który oddaje intencje Trybunału. Nie wiem tylko w jaki sposób przekuwasz je na argument w dyskusji przemawiający za przyznaniem SP opiekunowi osoby która ukończyła 18/25 lat w momencie powstania niepełnosprawności. Pozwoliłem sobie wytłuścić najistotniejszy z naszego punktu widzenia fragment.
Co do rozważań WSA w Gorzowie Wlkp. pełna zgoda, tyle że sądy mają nieco większą swobodę rozpatrywana spraw niż organy administracji.
Prawda jest taka, że TK popełnił błąd: umyślnie lub nie, nie mnie orzekać. Gdyby w orzeczeniu Trybunał Konstytucyjny określił inny termin utraty mocy obowiązującej aktu normatywnego, np. 01.07.2015r. teraz mielibyśmy jasną sytuację prawną i bardziej zaawansowane prace w Sejmie. Dlaczego tak nie zrobił, mogę się tylko domyślać.