Kiedy należy zmienić odpłatność ze strony klienta za pobyt w DPS z uwagi na waloryzację renty lub emerytury - w miesiącu porania zwaloryzowanego świadczenia czy w miesiącu natępnym (w marcu czy w kwietniu).
Własnie otrzymałam w tej sparwie interpretację z ministerstwa. Mario robisz dobrze, ja również. Jesli waloryzacja nastąpiła w marcu i wzrost dochodu przekroczył 10% to zmieniamy decyzję od kwietnia. Taka samą zasade stosuje się w przypadku swiadczeń pieniężnych. Ośrodki które wystawiaja zmane odpłatności osób od marca wydaja błędne decyzje.
Wysłałam meilem zapytanie i dzisaj otrzymałam pisemną odpowiedź cyt\"... jesli zmiana dochodu w okresie ponoszenia odpłateności za pobyt w domu pomocy społecznej przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego danej osoby to konieczna jest weryfikacja decyzji od miesiąca następnego przypadającego po miesiącu, w którym nastapiła zmiana dochodu. Jeśli zatem dochód osoby zmienił się w marcu i przekroczył wskazane 10% to decyzja powinna byc zmieniona od kwietnia.
Taka sama zasada obowiązuje w przypadku zmiany dochodu osoby w okresie pobierania świadczenia pieniężnego.\"
W swojej prośbie prosiłam o zamieszczenie interpretacji na str. ministerstwa, ale nie widzę jej jeszcze.
Pozdrtawiam
Może ktoś mądry podpowie? Decyzja o odpłatności za dps wystawiona w 2008 r. Waloryzacja emerytur w 2009 r.- świadczenie wzrosło o 44,76 zł- odpłatności nie zmieniam. W 2010 r. świadczenie wzrosło o 33,10 zł, ale w porównaniu do 2008 r, gdy była wydawana decyzja o odpłatności wzrosło o 77,86 zł. Czy powinnam wydać decyzję o zmianie odpłatności? Juz sie pogubiłam.