WAPLEWO - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 8 z 9    [ Posty: 84 ]

Napisano: 01 paź 2012, 20:35

Skopanie? Czy ja nie grałem z wami kiedyś w piłkę nożną na Mistrzostwach Polski Domów dziecka w Namysłowie?
~Leon

Napisano: 01 paź 2012, 20:39

chyba nie, przynajmniej nie za mojej kadencji. ja razem z Tarnobrzegiem organizuje piłkę 12 był II turniej ale bardzo chętnie wyjadę z dzieciakami na turniej u was organizowany
~Damian

Napisano: 01 paź 2012, 23:18

Kilkakrotnie byliśmy z dziećmi na turnieju w Namysłowie i jeśli dobrze kojarzę to byli ludzie z miejscowości Skopanie Fabryczne i reprezentowały województwo tarnobrzeskie podówczas ,ale to było z 15 lat temu więc może moja skleroza już daje znać o sobie.
~Leon

Napisano: 02 paź 2012, 13:22

dla mnie to są zagmatwane przepisy ,a mianowicie chcę konkretnie w całej Polsce 32 lub34lub36lub40 h tak jak w szkole pensum,
~kp

Napisano: 02 paź 2012, 13:24

MARCIN ty jesteś dyrem-patrzysz na problem z pozycji swojego stołka...
~kp

Napisano: 02 paź 2012, 13:45

Do kp - jestem dyrem, szefem, menagerem czy jak tam kto sobie życzy. Swoją drogę zawodową rozpoczynałem od wychowawcy i uwierz mi, że na placówkę spoglądam wieloaspektowo. Nie tylko z punktu mojego pokoju, bywam tam sporadycznie. Dla mnie najważniejsze jest realizowanie zadań placówki. Wychowawca ma zdecydowanie węższe pole widzenia problemów placówki. Nie jest to żaden przytyk czy złośliwość. Dożyliśmy tak podłych czasów kiedy na dziecko, czy nam się podoba czy nie patrzymy przez pryzmat najtwardszej ekomonii. Każdy liczy się z kosztami. Kilka lat temu wszyscy przekonywali nas, że koszt utrzymania w 14 osobowym domu jest blisko 1/2 mniejszy. To nieprawda. Realne koszty wynoszą około 2800 - 3000 złotych. Na zakonczenie przyznam, że coś w twoim wpisie - z pozycji stołka.... - niestety czasami znajduje potwierdzenie w sposobie współpracy \"dyra\" z zespołem i organem prowadzącym. To jednak już inna bajka.
Co do twardego zapisu 32 - 34 - 36 to się z Tobą nie zgadzam. Każda placówk jest inna i są inne potrzeby. Jak masz placówkę na terenach wiejskich to czasu potzreba więcej, jak w mieście to mniej. Chciałbym dożyć czasów gdy o sposobie realizowania opieki nad dzieckiem decydować będą fachowcy i praktycy a nie biurokraci z Wawy. Jedna bardzo mądra osoba powiedział słowa pod, którymi na podstawie swoich doświadczeń w sejmie się podpisuję. Wiedza posłów w wielu zakresach jest rozległa i płytka - podobnie jak kałuża. Pozdrawiam
~Marcin

Napisano: 02 paź 2012, 14:03

Koszt utrzymania w placówce 14 osobowej będzie niższy o połowę gdy wychowawcy przejmą obowiązki prac. obsługi (praczka, sprzątaczka, kucharka itd.) i będą zarabiać mniej. Tak więc cała reforma odbywa się kosztem wychowawców, którzy mają więcej pracować za mniejsze pieniądze (różnice między kp i kn). A żeby nie zabrakło \"frajerów\" do pracy, to obniża się wymagania (nawet nie trzeba mieć kwalifikacji pedagogicznych). Lada moment jakiś \"bystrzak\" wpadnie na pomysł, że \"nie matura lecz chęć szczera...\" upoważnia do pracy jako wychowawca, bo przecież każdy umie wychować dziecko (z rodzinami zastępczymi już to zrobili - przykład z Pucka).
Może jako pracownicy placówek powinniśmy pomyśleć poważnie o strajku? DPSy kiedyś strajkowały i coś tam ugrały ;)
~etatysta

Napisano: 03 paź 2012, 12:41

Damian z DD Sopanie; ja - DD Stąporków (świetokrzyskie).....etatysta, Marcin, Leon i wszyscy inni - a Wy - skąd jesteście - moze zacznijmy od poznania swoich miejsc bo bazujac ciągle na anonimowości w zyciu sie nie skrzykniemy....
~monika

Napisano: 03 paź 2012, 12:42

SORRY - Damian - oczywiście DD Skopanie...
~monika

Napisano: 03 paź 2012, 12:44

Marcin DD Lubień Kujawski (kujawsko-pomorskie) żadna w tym tajemnica.
~Marcin

Strona 8 z 9    [ Posty: 84 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x