a ja wróciłam ze szkolenia i zmiany w ustawie mi się podobają- nareszcie naprawdę będę pracownikiem socjalnym a nie rozdawaczem kasy podatników.Tylko muszę wrócić mentalnie do kanonów prawdziwej pracy socjalnej.
Drugiego dnia konferencji, zorganizowanej w dniach 13-14 marca br. w Warszawie pod hasłem \"Aktywna wspólnota - o nowe oblicze pomocy społecznej\", Pani Zuzanna Grabusińska (MPiPS) w trakcie swojego wystąpienia poinformowała uczestników o tym, że ostateczna wersja założeń do zmian ustawy o pomocy społecznej zostanie skierowana do Komitetu Rady Ministrów KRM już w przyszłym tygodniu. Planowane zmiany mają wejść w życie od stycznia 2015 roku.
kit jaki wiskają z tą reformą niezły - rozdzielenie pracy socjalnej od administracji (dobrowolne i jeddynie w zakresie obsługi drukarki). Mają za i.d.i.o.t.ó.w i pracowników socjalnych (szkolenia, konferencje) i ministerstwo finansów (patrz odpowiedż MPipS na uwagi MF). I najlepsze że najwnych nie brakuje.
A i bibi prosba o prywatny namiar na ciebie, bo chętnie porzomawiam z tobą za rok, jak już będziesz mówiła klientom by nie byli rozszczeniowi bo tabliczki zmieniono
mógłby ktoś napisać o co ma konkretnie chodzić z tym rozdzieleniem pracy socjalnej od części administracyjnej?może ktoś był na tej konferencji i coś może powiedzieć
Zgodnie z planami w ośrodkach pomocy społecznej mają być dwa rodzaje pracowników socjalni:
a. obsługujący przyznawanie świadczeń, prowadzący postępowania administracyjne kpa
b. zajmujący się wyłącznie świadczeniem pracy socjalnej dla osób, rodzin, społeczności lokalnych.
Chcą rozdzielić by pracownik odpowiedzialny za pracę socjalną nie był odpowiedzialny za techniczne przygotowanie decyzji. I tylko tyle, choć i to nie będzie obligatoryjne. Mpips wbrew opinii że należy rozdzielić pracę socjalną od postępowań administracyjnych co m.in. było celem programu standardy w pomocy - realizowanego dla mpips, upiera się przy swoim. Więc całe postępowanie administracyjne nadal będzie domeną pracowników socjalnych. A panie z ministerstwa wszędzie gdzie jeżdżą głoszą rozdzielenie pracy socjalnej od postępowań. Moim zdaniem starają się nas przekonać jako środowisko choć okrutna prawda jest inna.
pracownik socjalny który napisał dwa posty wyżej myli się - to rozdzielenie o którym pisze wyszlo z programu 1.18 standardy w pomocy, jednak dotąd mpips go nie wdrożyło w projekt założeń
Czyli z tego wynika, że z ops-ów zwolnią wszystkie osoby, które nie są pracownikami socjalnymi (nie mają wykształcenia w tym kierunku)? Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Całą pracą administracyjną zajmować się będą tylko pracownicy posiadający wykształcenie kierunkowe praca socjalna, a dotychczasowi administracyjny po innych kierunkach do zwolnienia i takie to mają być zmiany?