WAŻNE - REWOLUCJA W POMOCY SPOŁECZNEJ PO CICHU - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 16 z 23    [ Posty: 227 ]

Napisano: 14 mar 2014, 18:59

a ja wróciłam ze szkolenia i zmiany w ustawie mi się podobają- nareszcie naprawdę będę pracownikiem socjalnym a nie rozdawaczem kasy podatników.Tylko muszę wrócić mentalnie do kanonów prawdziwej pracy socjalnej.
~bibi

Napisano: 14 mar 2014, 19:11

a co ci się podoba
~Adam

Napisano: 14 mar 2014, 19:58

Drugiego dnia konferencji, zorganizowanej w dniach 13-14 marca br. w Warszawie pod hasłem \"Aktywna wspólnota - o nowe oblicze pomocy społecznej\", Pani Zuzanna Grabusińska (MPiPS) w trakcie swojego wystąpienia poinformowała uczestników o tym, że ostateczna wersja założeń do zmian ustawy o pomocy społecznej zostanie skierowana do Komitetu Rady Ministrów KRM już w przyszłym tygodniu. Planowane zmiany mają wejść w życie od stycznia 2015 roku.
angoc

Napisano: 14 mar 2014, 20:08

kit jaki wiskają z tą reformą niezły - rozdzielenie pracy socjalnej od administracji (dobrowolne i jeddynie w zakresie obsługi drukarki). Mają za i.d.i.o.t.ó.w i pracowników socjalnych (szkolenia, konferencje) i ministerstwo finansów (patrz odpowiedż MPipS na uwagi MF). I najlepsze że najwnych nie brakuje.

A i bibi prosba o prywatny namiar na ciebie, bo chętnie porzomawiam z tobą za rok, jak już będziesz mówiła klientom by nie byli rozszczeniowi bo tabliczki zmieniono :)
~koleżanka z ogloszenia

Napisano: 15 mar 2014, 12:24

bibi wszyscy będziemy pracownikami socjalnymi .... wolontarystycznie oczywiście :) ale w końcu o taką pracę socjalną walczylismy
~bibik

Napisano: 15 mar 2014, 18:41

mógłby ktoś napisać o co ma konkretnie chodzić z tym rozdzieleniem pracy socjalnej od części administracyjnej?może ktoś był na tej konferencji i coś może powiedzieć
~jola

Napisano: 15 mar 2014, 19:21

Zgodnie z planami w ośrodkach pomocy społecznej mają być dwa rodzaje pracowników socjalni:

a. obsługujący przyznawanie świadczeń, prowadzący postępowania administracyjne kpa
b. zajmujący się wyłącznie świadczeniem pracy socjalnej dla osób, rodzin, społeczności lokalnych.
~pracownik socjalny

Napisano: 15 mar 2014, 19:24

Chcą rozdzielić by pracownik odpowiedzialny za pracę socjalną nie był odpowiedzialny za techniczne przygotowanie decyzji. I tylko tyle, choć i to nie będzie obligatoryjne. Mpips wbrew opinii że należy rozdzielić pracę socjalną od postępowań administracyjnych co m.in. było celem programu standardy w pomocy - realizowanego dla mpips, upiera się przy swoim. Więc całe postępowanie administracyjne nadal będzie domeną pracowników socjalnych. A panie z ministerstwa wszędzie gdzie jeżdżą głoszą rozdzielenie pracy socjalnej od postępowań. Moim zdaniem starają się nas przekonać jako środowisko choć okrutna prawda jest inna.
~utopia

Napisano: 15 mar 2014, 19:27

pracownik socjalny który napisał dwa posty wyżej myli się - to rozdzielenie o którym pisze wyszlo z programu 1.18 standardy w pomocy, jednak dotąd mpips go nie wdrożyło w projekt założeń
~utopia

Napisano: 15 mar 2014, 20:35

Czyli z tego wynika, że z ops-ów zwolnią wszystkie osoby, które nie są pracownikami socjalnymi (nie mają wykształcenia w tym kierunku)? Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Całą pracą administracyjną zajmować się będą tylko pracownicy posiadający wykształcenie kierunkowe praca socjalna, a dotychczasowi administracyjny po innych kierunkach do zwolnienia i takie to mają być zmiany?
~agnieszka

Strona 16 z 23    [ Posty: 227 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x