Ewelino nie wiem czy wiesz jak jest kiedy spisz na nasluchu czy w pokoju obok matka czy ojciec nie wolaja , czy wstajac na si na nosnik czy wiaderko sie nie wywroca , czy pierwsza rzecza co rano robisz to patrzysz czy ojciec matka zyja bo jak mowila moja busia po 80 kazdy dzien darowany od Boga zwlaszcza jak chorob to ksiazka medyczna matka czy ojciec sa chodzacy i oby jak najdluzej ale kontrolujesz kazdy ruch zeby nie upadli nie polamali sie kazde wyjscie z domu bo musi sie wyjsc-my przewaznie tez mamy po 50 i swoje choroby -okupione jest lekiem czy ktos kogo prosimy o pomoc da rade a ciagly stres w ktorym zyjemy odbija sie bardzo na naszym zdrowiu wiec wysnuwajac teorie 1 do 10 zastanow sie . my opiekunowie dajemy co tylko sie da zeby naszym rodzicom bylo jak najlepiej -opiekunka matki 90-letniej
Ja stane jednak trochę w obronie Eweliny.Sama mam chore dziecko z autyzmem cały czas musze je miec pod "skrzydłami"Zabrano mi śpw lipcu i jakos żyć musiałam.A moja koleżanka "opiekuje "się dziadkami,tylko że Ci dziadkowie sami się ubiorą,babcia nawet obiad ugotuje .A ta koleżanka -opiekunka pieniążki bierze i hulaj dusza drogie sukienki,kosmetyki.Ciągle wystrojona wymalowana no sorry gdyby faktycznie opiekowała sie tymi dziadkami to tak by nie wyglądała.Ja na takie coś nie mam czasu,a w nocy gdy dziecko spi to ja nie bede paznokci malowac,bo wtedy to ja chce odpoczac.I rozumiem bunt Eweliny,bo mnie takie coś też bulwersuje.Bo faktyczna opieka ,a 'tylko branie pieniędzy' to jednak jest różnica.
Dokładnie tak. W lipcu ubiegłego roku powiedzieli niemal wszyscy że cytuję "to kto się teraz ma zajmować jak nie płacą". A gdzie obowiązek alimentacyjny!!! czy naszym matkom albo tym właśnie teraz potrzebującym płacił ktoś za zajmowanie się dzieckiem???? no nie!!! a teraz dziecko potrzebuje żeby mu zapłacić aby zajęło się rodzicem...szkoda słów
[quote="ewelin2222"]Ktos mnie źle zrozumiał, pewno źle napisała, źle wylałam złość na naciągaczy….
gdzie pracuję... w miejscu, gdzie jest bardzo dożo naciągaczy i gdzie ludzie przychodzą i w prost mi mówią po co im SZO - TO CZEMU ZGADZASZ SIĘ DLA TYCH OSÓB NA ŚWIADCZENIA OPIEKUŃCZE - ŁAMIESZ PRAWO,A MY CIERPIMY.
kropka-tak bulwersujace ze osoba sama sie ubierze a nawet ugotuje,pal licho z tym ze po tym jak sie sama osoba ubierze to po to by pojsc na dwor by pozbierac gruz bo tyle sie nazbieralo pod oknem po bombardowaniu,albo ze kwitek z zeszlego wieku trzeba zaniesc do nieistniejacego juz urzedu,osoba chora sama ugotuje przy czym garnka nie upilnuje na gazie potrawy przesoli przepieprzy itd...ale ubierze sie ugotuje to jest fakt,osoba opiekujaca sie wypindruje sie jak te paanie co strajkowaly w sejmie i kupi se nowy telefon samsung.wkoncu jakby zarobila te 520 zl co nie?
ja nie wiem czy tu potrzeba jakiegos komentarza.
Hmm, to ja już nic z tego nie rozumiem. Przecież opiekunom dorosłych ON trzeba robić wywiady, tak stoi w ustawie. Więc w czym problem, aby odsiać tych co siedzą za granicą od tych, co siedzą z podopiecznymi? Inna sprawa u świadczeniobiorców, bo oni wywiadów nie mają, ale tutaj nie widzę problemu...
A co do argumentu Anny, że rodzice mnie wychowywali to teraz mam w zamian zajmować się nimi to co powiesz na to, że jednak nie, wychowywała mnie babcia, nie rodzice. Czy w takim razie powiesz, że ja teraz nie mam obowiązku alimentacyjnego względem rodziców tylko babci? Potrzebują pomocy to pomagam i mam w poważaniu, co było kiedyś i kto tam mnie wychował - liczy się, jacy są teraz.
Potop ja podalam przyklad moj i kolezanki,gdzie napisalam o wszystkich?Nie jestem wszystkowiedzaca,by kazdy przypadek znac.A co do pan strajkujacych w sejmie to masz racje.One dostawaly po 820zl i uwazaly ze to malo,inni nie dostali nic i siedzieli cicho.
Jak już się tak dzielimy wrażeniami ze składania wniosków w OPS to również pragnę się pochwalić, że byłam mile zaskoczona. Dzisiaj złożyłam wniosek i takiego profesjonalizmu u urzędników, jaki zaprezentowały mi dwie panie z MOPS dawno nie widziałam. Obkute na wszystkich frontach i do tego bardzo miłe. Aż sie chce do takich ośrodków chodzić.
Mowa o OPS w Lubawce w woj. dolnośląskim.
Więcej proszę takich urzędników;)