Wizyta księdza .. - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 09 sty 2015, 18:59

Czy był już u was ksiądz po kolędzie ?? Po co ?
zaskoczony

Napisano: 09 sty 2015, 19:20

Mam jutro o 15.00.
Tym razem wpuszczę bo mam kilka pytań:D
Ares

Napisano: 09 sty 2015, 20:04

Po pierwsze jest taka tradycja w Polsce w Kościele Rzymsko-Katolickim. Szczególnym znakiem, który informuje, że kapłan jest mile widziany przez domowników, jest inskrypcja KMB lub CMB z cyfrą bieżącego roku na drzwiach wejściowych. Taki znak Katolicy w Polsce od bardzo dawna piszą kredą na drzwiach wejściowych do swoich domostw w dniu Święta Trzech Króli.

Po drugie jest to okazja do wspólnej rozmowy i wspólnej modlitwy z księdzem w swoim domu/mieszkaniu, udzielenia przez kapłana błogosławieństwa na Nowy Rok, poświecenia mieszkania.

Po trzecie jest to czas, w którym kapłan aktualizuje kartotekę parafialną - jest to zbiór fiszek z kilkoma informacjami typu: adres, ile osób mieszka, czy przyjmują księdza po kolędzie. Jeśli pojawia się wpis, że kapłan nie jest mile widziany, takie mieszkania/domostwa przestają być odwiedzane, chyba że po kilku latach kapłan postanowi sprawdzić, czy sytuacja uległa zmianie. Kiedyś oczekiwałem na wizytę księdza po kolędzie i się nie doczekałem. Postanowiłem wyjaśnić dlaczego? Okazało się, że od wielu lat nie przyjmowano księdza w tym mieszkaniu które wynająłem – stosowny wpis był w kartotece.

Po czwarte jest to czas zbierania datków/ofiar na działalność duszpasterską i utrzymanie infrastruktury kościoła.
C+M+B

Napisano: 09 sty 2015, 20:34

Tylko w POlsce jest taka głupia tradycja. Przypomina to troszke coroczną kontrolę. Liczenie owieczek i zbieranie mamony.
Wolę dać na wośp niż na pasibrzucha w sukni który pomaga tylko sobie i tym którzy dają grube koperty. Tacy nawet mogą być chrzestnymi mimo że są po rozwodzie. Mogą także ochrzcić dziecko mimo że jeszcze nie mają ślubu. To przykłady z mojego podwórka z ostatnich kilku tygodni.
Ares

Napisano: 09 sty 2015, 21:25

WOŚP to taka nowa świecka tradycja, która jest namiastką/nieudolną kalką chrześcijańskiej dobroczynności - CARITAS. Sympatycy tej WOŚP ideologii od wielu lat karmią Złotego CIELCA, ups!... Złotego Melona oczywiście. Nie dziwi mnie, że aktywny na forum satanista wspiera tę WOŚP "DOBROCZYNNOŚĆ".

CARITAS: Agape (Caritas) jest to miłość altruistyczna, bezinteresowna, oparta na duchowej więzi i odwołująca się do wartości i motywów religijnych. To miłość życzliwa , obdarowująca. Nie jest umotywowana wartością przedmiotu, ku któremu się kieruje, ale obdarowuje z własnej dobroci.
sceptyk

Napisano: 14 sty 2015, 14:15

Jak ktoś chce, to niech wpuści. Jak nie to nie i koniec tematu...
Don't ask me what I think of you, I might not give the answer that you want me to.
filmaniak4
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 10 sty 2015, 14:40
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2015, 15:29

Zapowiedział się klecha na sobotę. Problem w tym, że będę sam z dziećmi i nie będę mógł z nim się napić księżycówki, którą kisze w lodówce. Bo jak mi "czarny" policję na głowę ściągnie, że się dzieciakami opiekuję będąc pod wpływem to będzie "niefajnie". A tak na poważnie, wpuszczę kolesia, pogadamy jak równy z równym, podziękuję za wizytę i zaproszę za rok. Jako pracownik socjalny dogaduje się z różnymi typami, więc przedstawiciel jedynej legalnej mafii w tym kraju mnie nie przeraża.
YoYo

Napisano: 14 sty 2015, 15:53

prymitywny język lewicy...
A jak ślub czy pogrzeb to w pierwszej ławce
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2015, 15:54

Nie jesteś " katolem" piszesz Yo YO
Mam nieodparte wrażenie, że jednak jesteś . W odcieniu takim czy siakim ale jesteś w księgach zapisany.Być może wstydzisz się tego...nie wiem . Moja teza:
Pewno nie chciałabyś nim być- ale nie masz innej alternatywy- a chciałabyś w coś wierzyć. Prawdopodobnie złorzeczysz na, jak to mówisz "czarnych" ale zazwyczaj tak żeby nikt nie słyszał. Połowa katolików tak ma.
Wpuszczasz księdza bo tak wypada. Sorry takie mam zdanie. Sposób w jaki to mówisz / wypowiadasz się każe mi tak myśleć...
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 7:48

Emilka znowu swoje wunurzenia.
Nie jestem katolem nie wierzę, że podążanie zgodnie z jakąkolwiek doktryną zagwarantuje mi "zbawienie". Jednakże wierzę, że coś tam jednak jest. Moim skromnym zdaniem nikt nie dysponuje monopolem na prawdę. Jak jesteś oględnie mówiąc dobrym człowiekiem to w mojej ocenie nic złego po śmierci stać Ci się nie może.
Poruszyłaś temat zapisów w księgach, owszem moje nazwisko na bank się w nich pojawia kilkakrotnie choć nie podpisywałem żadnej zgody na przetwarzanie danych osobowych.
YoYo

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x