Wniosek elektroniczny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 lut 2020, 11:44

Wpłynął do mnie wniosek:
- wnioskodawca- członek rodziny rocznik 1999 - wnosi o kdr - uczy się w szkole wyższej;
- członek rodziny - rocznik 2000 - wnosi o kdr - uczy się w szkole wyższej;
- członek rodziny - rocznik 2013 - wnosi o kdr - szkoła podstawowa;
- członek rodziny - rocznik 2014 - wnosi o kdr - szkoła podstawowa;
- rodzice - wnoszą o kdr.
Proszę wytłumaczcie mi komu przysługują karty? Rodzicom i czy jeszcze dzieciom wszystkim?
Koleżanka która była na zastępstwie przyznałaby wszystkim bo:
Prawo do Karty Dużej Rodziny przysługuje także dzieciom:
w wieku do 18. roku życia,
w wieku do 25. roku życia – w przypadku dzieci uczących się w szkole lub szkole wyższej,
bez ograniczeń wiekowych w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności,
ale tylko w przypadku, gdy w chwili składania wniosku w rodzinie jest co najmniej troje dzieci spełniających powyższe warunki.

Ale ja już zwariowałem po troszku ponieważ druga mi mówi, że tylko rodzice bo nie ma troje dzieci poniżej 18 r.ż.
Już sam nie wiem a od niedawna mam kdr wiec zwariować idzie. W dokumentach też robione raz tak raz tak.

Pomocy!!!
simoncat_28
Praktykant
Od: 07 cze 2019, 9:53
Zajmuję się: DM/DE/ST/KDR

Napisano: 10 lut 2020, 12:07

Ale nie chodzi o fakt czy rodzina ma w chwilii obecnej 3 dzieci w wieku poniżej 18 lat. Chodzi o fakt, że ogólnie jest ich co najmniej troje i każdy z nich spełnia któryś warunek :)
Dwoje pierwszych uczy się w szkole wyższej więc im przysługuje karta z tytułu kontynuowania nauki w szkole wyższej, do momentu końca I stopnia studiów (licencjat) tj. 30.09 X r. lub końca magisterki :)
Natomiast dwoje pozostałych jest nieletnia czyli są poniżej 18 roku życia, uczą się i spełniają to drugie kryterium :)
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 10 lut 2020, 12:10

A tak w ogóle wnioskodawcą może być tylko któryś z rodziców tych dzieci, a nie chłopak 21 lat który się uczy :)
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 10 lut 2020, 12:39

admin.2021 pisze:im przysługuje karta z tytułu kontynuowania nauki w szkole wyższej, do momentu końca I stopnia studiów (licencjat) tj. 30.09 X r. lub końca magisterki :)
Masz rację, ale nie można przyznać dziecku powyżej 18 lat (uczącemu się) dłużej jak do ukończenia 25 r. Czyli jak szkołę kończy w wieku 27 lat, to przyznajesz i tak do 25 r.ż. (na dzień przed urodzinami 25-tymi). Jak wcześniej to tak jak napisałeś, czyli do 30 września roku w którym kończy naukę.
Art. 11. [Okres, na jaki przyznawana jest Karta]
1. Karta jest przyznawana:
1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica - na czas nieokreślony;
2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia - do ukończenia 18. roku życia;
3) dziecku powyżej 18. roku życia - odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, lub, w przypadku szkoły wyższej, do dnia 30 września roku, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia;
4) dziecku legitymującemu się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności, w wieku powyżej 18. roku życia - na okres ważności orzeczenia;
5) dziecku umieszczonemu w rodzinnej pieczy zastępczej - na czas umieszczenia w danej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka;
6) osobie przebywającej w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rodzinnym domu dziecka, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej - odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, lub, w przypadku szkoły wyższej, do dnia 30 września roku, w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia.
admin.2021 pisze:
10 lut 2020, 12:10
A tak w ogóle wnioskodawcą może być tylko któryś z rodziców tych dzieci, a nie chłopak 21 lat który się uczy :)
Niekoniecznie, zazwyczaj składa rodzic i tak praktykuje, ale nie musi tak być.
Kto składa wniosek o przyznanie KDR
Art. 10 ust. 3 ustawy o KDR
„Wniosek o przyznanie Karty lub wydanie jej duplikatu może złożyć w imieniu członków rodziny wielodzietnej członek rodziny wielodzietnej posiadający pełną zdolność do czynności prawnych, który oświadczy, że jest umocowany do złożenia wniosku o przyznanie Karty lub jej duplikatu oraz do odebrania Karty lub jej duplikatu w imieniu członków rodziny wielodzietnej wskazanych we wniosku.”
viewtopic.php?f=57&t=207278795
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2020, 16:08

Super, dzięki!

A powiedzcie mi jak jest z przedłużeniem ważności kdr?
Mam rodzinę w której jest 3 dzieci. Starsze studiuje ale ma powyżej 25 r.ż, drugie właśnie skończyło 18 lat i kdr jest nieważna i trzecie dziecko poniżej 18 r.z.
Czy mogę normalnie przedłużyć ważność kdr temu drugiemu dziecku? JAk przedłużanie ma się do ilości dzieci? Podobno sami mamy rozstrzygać? Ale koleżanka nie przyznawała przedłużenia tylko patrzyła czy jest troje uprawnionych , np mamy rodzine i dwoch synów powyżej 25 r.z. a jeden dopiero 19 lat - czy można mu przedłużyć?

Nie ogarniam...
simoncat_28
Praktykant

Napisano: 11 lut 2020, 9:34

I jak z tym przedłużeniem kdr?
simoncat_28
Praktykant

Napisano: 11 lut 2020, 9:59

ja przedłużam i nie patrzę na to że inne dzieci już utarciły prawo (art. 6 ust.3).
Niektórzy po konsultacji ze swoimi radcami prawnymi robią inaczej (niestety).
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2020, 10:25

ktoś jeszcze wypowie się na temat przedłużania?
simoncat_28
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x