wnioski o kdr Drukarnia poszukiwana - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 06 lut 2018, 15:05

skąd bierzecie wnioski? szukam jakiejś sensownej drukarni ktora ma w ofercie druki do KDR, najlepiej zmodyfikowane w taki sposób aby wnioskodawca nie musiał 15 razy wpisywać swoich danych :)
słyszeliście o takiej usłudze? macie jakieś godne polecenia, sprawdzone drukarnie ?
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 06 lut 2018, 16:35

firma DRUX ma takie druki, ale tak je mocno skrócili , ze moim zdaniem aż za bardzo?
a własnei co sadzicie o np wrzuceniu dodatkowego załącznika dotyczącego kart mobilnych do samego wniosku? czy tak wogóle możemy zrobić?
Wszystkie informatory mówią o dodatkowym załaczniku....
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2018, 22:18

teoretycznie nie ma jednego "słusznego wniosku", są tylko określane dane które muszą być w nim ujęte, więc wydaje mi się że wrzucenie treści załącznika do wniosku to tylko rozwiązanie techniczne - nie sprzeczne z ustawą a ułatwiające życie tym którzy mają uzupełniać te wnioski :)
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 07 lut 2018, 22:54

Juz wcześniej poruszałem ten temat tutaj na forum, ale jakoś mały ruch w odpowiedziach
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2018, 20:24

KUR...czy ktoś na tym forum w ogóle się udziela? czy wchodzicie tylko po to, aby czytać? jezeli chcesz coś czytać to daj też coś od siebie....

po raz kolejny próbuje podjąc temat wniosków....czy klientów nei denerwuje duża ilość makulatury do wypełniania?
czy myslał ktoś o kompilacji całości do jednego wniosku? łącznie z załącznikiem karty elektronicznej?
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2018, 8:52

jeżeli o mnie chodzi to ja się tylko wypowiadam w tematach w których mam coś do powiedzenia. Poczytać też wejdę bo jak ktoś ma jakiś problem i nie umiem go rozwiązać to na siłę nie będę odpowiadał, ale temat obserwuje i gdy ktoś udzieli odpowiedzi to warto przeczytać bo za tydzień może się okazać, że będę miał identyczny problem.

Tak, Klientów denerwuje taka ilość papierów, mnie też. Zwłaszcza, że kiedyś były wnioski bardziej przejrzyste i w kratki wszystko trzeba było wpisać, czytelniejsze to bylo. Teraz często osoba mi wpisuje nr telefonu tam gdzie imie i nazwisko rodzica dziecka itp. Co do tematu to w moim przypadku mam niską liczbę składanych wniosków, że sam sobie drukuje i składam dla 5 osób w rodzinie, 6 osób w rodzinie, 4 osób w rodzinie. Załączniki drukuje osobno i pytam osobę która chce wniosek o KDR, czy składa o elektroniczną i informuję o tym, że jak nie złoży a za jakiś czas się zdecyduje to trzeba zapłacić i wtedy albo daje te załączniki albo ich nie daje, proste. Bo później ktoś mi przyjdzie za tydzień i powie "yyy.. a Pan mnie o tym nie poinformował".
Potem gdy ktoś mi składa komplet dokumentów to spinam sobie zszywaczem wszystko razem, podbijam pieczątkę kiedy wpłynęło i biorę się do roboty.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2018, 8:57

Uważam, z temat jest ciekawy do dyskusji, ponieważ jedna z drukarni wypuściła druk, gdzie wszystko :skompilowane" jest w jednym wniosku- czyli gdy osoba wypełnia wniosek o dodatkowe elektroniczne karty nie musi przepisywać kilka razy tych samych danych.

Zastanawiam sie czy ktś rozmawiał o tym z ministerstwem, dlaczego wszystkiego nie dali do jednego wniosku
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 9:55

Ja tez sobie sama drukuję wnioski tak jak michu95. Przerobiłam na własne potrzeby załącznik o władzy rodzicielskiej, tzn. na jednej stronie jest oświadczenie obojga rodziców, że wobec dzieci nie są pozbawieni władzy rodzicielskiej, więc wnioskodawca nie musi dwa razy tego samego pisac wobec siebie i wobec drugiego rodzica. Jeśli ktoś nie rozumie jak to zrobiłam, to wyjaśnię: powieliłam rubrykę o nazwie DANE OSOBY, KTÓREJ DOTYCZY OŚWIADCZENIE.
To samo jeśli chodzi o załącznik ZKDR-04 - zrobiłam druk , na którym powieliłam rubrykę o nazwie DANE OSOBY, KTÓREJ DOTYCZY OŚWIADCZENIE żeby była 5 razy (jak będzie więcej osób w rodzinie to dam dwa egzemplarze). Natomiast ta część, w której wypełnia się dane rodziców, którzy chcą widzieć karty wszystkich zredukowałam do dwóch rubryk, bo przecież w 1 rodzinie na 100 zdarzy się przypadek, że będzie tam potrzebna jeszcze jedna rubryka.
Druki ministerialne są tylko wytycznymi a nie obowiązującymi odgórnie drukami. Na szkoleniu odnośnie KDR, na którym byłam teraz w styczniu, prowadząca przedstawiła własnie takie rozwiązania praktykowane w Polsce.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 10:57

mkaz pisze:Ja tez sobie sama drukuję wnioski tak jak michu95. Przerobiłam na własne potrzeby załącznik o władzy rodzicielskiej, tzn. na jednej stronie jest oświadczenie obojga rodziców, że wobec dzieci nie są pozbawieni władzy rodzicielskiej, więc wnioskodawca nie musi dwa razy tego samego pisac wobec siebie i wobec drugiego rodzica. Jeśli ktoś nie rozumie jak to zrobiłam, to wyjaśnię: powieliłam rubrykę o nazwie DANE OSOBY, KTÓREJ DOTYCZY OŚWIADCZENIE.
To samo jeśli chodzi o załącznik ZKDR-04 - zrobiłam druk , na którym powieliłam rubrykę o nazwie DANE OSOBY, KTÓREJ DOTYCZY OŚWIADCZENIE żeby była 5 razy (jak będzie więcej osób w rodzinie to dam dwa egzemplarze). Natomiast ta część, w której wypełnia się dane rodziców, którzy chcą widzieć karty wszystkich zredukowałam do dwóch rubryk, bo przecież w 1 rodzinie na 100 zdarzy się przypadek, że będzie tam potrzebna jeszcze jedna rubryka.
Druki ministerialne są tylko wytycznymi a nie obowiązującymi odgórnie drukami. Na szkoleniu odnośnie KDR, na którym byłam teraz w styczniu, prowadząca przedstawiła własnie takie rozwiązania praktykowane w Polsce.

Tylko pytanie dlaczego ministerstwo tak utrudnia życie? przecież takie druki można skompilować do jednego wniosku - a z tego co widzę to większość osób własne używa tych ministerialnych druków
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 11:09

Według mnie dlatego, że TWORZY to pewnie osoba, która nie pracuje na KDR, proste... to co jej zależy żeby to było dobrze zrobione? Według Ministerstwa ma być tylko według przepisów i tyle... Nie patrzą na to z praktycznego punktu widzenia, a przez nadmiar papierów rosnie tez ilosc pomylek - do tej pory jeszcze żadna z osób składających wniosek o 2 karty jednocześnie nie wypełniła mi go bezbłędnie, zawsze musiała coś poprawić.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x