Wnioskodawca mieszkający za granicą
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Wnioskodawca mieszkający za granicą
Witam, otrzymałam dzisiaj wniosek o przyznanie KDR dla rodziców i 5 ich dzieci mieszkających na stałe za granicą. Miejsce zameldowania mają w Polsce, przyjeżdżają tu na każde święta, wakacje, urlopy itp. Jednak 5 ich dzieci uczęszcza do szkoły w Holandii, tam pracują i mieszkają. Czy mogę przyznać im KDR, jeśli nie sprawdzę uczęszczania dzieci w MEN??? Proszę o pomoc.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: Wnioskodawca mieszkający za granicą
Miałam taką sytuacje parę lat temu. Napisałam odmowę dla wszystkich. Powołałam się m.in. na kodeks cywilny i pojęcie "centrum życiowego". Państwo pracowali za granicą, tam mieszkali a jedno dziecko miało zacząć naukę w tamtejszej szkole, dwoje pozostałych to malutkie dzieci.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Na dobrą sprawę gdy nie sprawdzę uczęszczania dzieci do szkoły to KDR mogłabym przyznać nie wiedząc nic, że Oni na stałe przebywają poza granicami kraju. Adres wpisali polski.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Ja miałam też ich oświadczenie o tym, ze tam pracują, dzieci są przy nich a do kraju wracają na święta, urlopy, uroczystości rodzinne. Na tym się również oparłam przy odmowie, ale nie każdy zechce tak oświadczyć ...Sylvika89 pisze: 13 kwie 2023, 10:19 Miałam taką sytuacje parę lat temu. Napisałam odmowę dla wszystkich. Powołałam się m.in. na kodeks cywilny i pojęcie "centrum życiowego". Państwo pracowali za granicą, tam mieszkali a jedno dziecko miało zacząć naukę w tamtejszej szkole, dwoje pozostałych to malutkie dzieci.
Oprócz Wnioskodawca mieszkający za granicą - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
wezwanie czy zawiadomienie
KDR a piecza zastępcza
Błędnie wydana Karta
dzieci w pieczy
UPO -obsługa elektronicznego wniosku
jak interpretować art. 6 ust. 4 ustawy
Karty dla dzieci
osoba nie istnieje w rejestrze PESEL pod wskazanymi we wniosku danymi
termin ważności
małżonek rodzica
1 wniosek czy 2 wnioski?
źle wydane KDR
Zamieszkiwanie za granicą dorosłych dzieci
małżonek rodzica - czy akt ślubu konieczny?
PROBLEM
Karta dla wójta gminy z innego powiatu