\"14 lutego w 190 państwach dojdzie do \"globalnego strajku\" miliarda kobiet, które zaprotestują przeciwko przemocy. - To będzie sprzeciw wobec agresji, jakiej doświadczają kobiety, a także protest przeciwko patriarchalnej, seksistowskiej kulturze - zapowiada w rozmowie z Onetem prof. Joanna Senyszyn, eurodeputowana SLD, jedna z organizatorek kampanii \"One Billion Rising\" - \"Miliard Powstaje\".
Mam nadzieję, że Papież na ten dzień da nam dyspensę - wszak to będzie juz post - warto globalnie o to zadbać bo intencja i pomysł sa wazne i szczytne, a metoda po prostu wspaniała - moim zdaniem
\"\"Globalny strajk\" przeciwko przemocy i seksizmowi
Kampania \"Miliard Powstaje\" to część tzw. V-Day, dnia protestu przeciwko przemocy wobec kobiet - psychicznej, fizycznej, seksualnej, ekonomicznej i instytucjonalnej. W 2013 roku V-Day jest obchodzony już po raz piętnasty - jak zawsze 14 lutego, w Walentynki. \"Globalny strajk\" kobiet będzie polegać na udziale we wspólnym tańcu przeciwko przemocy.\"
\" Oryginalna forma światowego protestu
A dlaczego akurat taniec? Senyszyn zwraca uwagę, że ma on moc jednoczenia ludzi, daje poczucie wspólnoty, wsparcia i zaufania. - Taniec pozytywnie wpływa na ciało i umysł. Podczas tańca wydziela się serotonina, dająca radość życia. Możemy się odstresować, pozbyć złości, agresji - mówi europosłanka Sojuszu w rozmowie z Onetem.
Jak dodaje, taniec to także manifest określonych poglądów i uczuć oraz sprzeciw wobec przemocy. - Ma większą siłę przyciągania niż marsz czy wiec, zwłaszcza w krajach Afryki i Ameryki Południowej - zaznacza.\"
To, że nie rozumiesz intencji Adam to dla mnie zrozumiałe z racji tego co wiem o tobie na podstawie wpisów na forum, ale nie pozwalaj sobie na teksty tego typu co wpis o 20.07 bo to tylko swiadczy o twoim problemie, a nie moim.
Jeżeli chodzi o ~~no co ty dzibar to juz tlumacze najlepiej jak potrafie \"co ma piernik do wiatraka\" otóź jak wiecie od dluższego czasu prowadzę dwa posty: \" standardy PO\" i \"głosuję na PiS\"
dlaczego? poniewaz zauważyłam, że ataki na PiS są nieuzasadnione i nie maja potwierdzenia w faktach, co więcej po pewnym czasie zauważylam, ze to PiS jest tutaj ofiara, a PO w tak perfekcyjny sposób manipuluje mediami, ze zamiast skupiac sie na pracy jako partia rządząca i podnosić standardy życia Polakow - dba tylko o swój image, a nie o dobro wspólne.
Od czasu kiedy zorientowalam się zy cos tu jest na rzeczy ( tzn. kiedy rząd PiS oddał w ręce wladze i rządy PO bardzo uwaznie przyglądałam sie tej partii ( poczatkowo nawet nie zdając sobie z tego sprawy - po prostu intuicyjnie)
Co sie okazało: szokiem byla Katastrofa Smoleńska - jako kulminacja wszelkiej p[rzemocy jaka tylko mogla zaistniec w slownym tego znaczeniu ( o innym nie bedę tutta wspominać ponieważ sledztwo caly czas jest w trakcie).
W tym momencie korelacja miedzy teoria a praktyka ma sie nijak do faktów!