wychowawcy z KP, jak walczyć o nasze płace - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 23 kwie 2012, 22:37

Jesteśmy takimi samymi pedagogami, jak wychowawcy z K.N., nie rozumiem jak w Państwie prawa w jednym zakładzie pracy mogą być tak duże różnice w płacach. My zarabiamy ok. 1350 zł, a wychowawcy K.N. dwa razy więcej za mniejszą ilość godzin pracy. Nie ma to się, ni jak do równego traktowania pracowników, ani do prawa, które gwarantuje nam Konstytucja RP- prawo do równości.
To jest rządowy mobbing moim zdaniem. Starosta tylko zaciera ręce, że ma pachołków do roboty. Powinniśmy walczyć nie o to by \"tym\" z KN zabrali przywileje, ale żeby nam wyrównali.
~NINA

Napisano: 24 kwie 2012, 0:30

Witaj Nino. W mojej placówce KP pisał do ....... włącznie z RPO. Odpowiedź była jedzoznaczna - brak znamion dyskryminacji, wszystko jest zgodnie z prawem. Tyle i aż tyle.
~Marcin

Napisano: 24 kwie 2012, 8:58

Ale ~NINA pyta czy prawo jest zgodne z prawem.
~ale jaja

Napisano: 24 kwie 2012, 11:33

nie jestesmy górnikami! i nikt się nami nie przejmuje.u mnie po odejsciu wychowawcy dyr zatrudnila pana na pól etatu i juz ma oszczednosci.pytana o podwyzki stwierdza krótko-nie ma kasy!!!przede wszystkim nie ma jedności wsród pracowników i ci co sie nie upominaja sa lepiej widziani,na reszcie nie zależy-niech ida gdzie chcą
~Ola

Napisano: 24 kwie 2012, 20:52

Koniec KN od stycznia 2014r.i zwolnienia.Także nie zawracajcie sobie gitary.
~.

Napisano: 24 kwie 2012, 21:13

A Kogo będą zwalniać - jak myślicie?
Czy aby wychowawców zatrudnionych w oparciu o KN?
~.,,

Napisano: 25 kwie 2012, 10:40

Ciekawe kto się uchowa od 2020 kiedy wszystkie POW będą 14-o osobowe. To wcale nie taka odległa perspektywa.8 lat szybko zleci.
~Leon

Napisano: 25 kwie 2012, 23:23

zwolnią tych z kp
Nino jak przyjmowałaś się do pracy, to chyba wiedxiałaś co masz robić i za ile, chyba, że dyrektor to przed Tobą zataił! więc widzialy gały co braly...ja jak 20 lat temu zaczynałam pracę to wiedziałam, na jakich zasadach więc sie nie czepiaj. Ci młodzi wychowacy z kp to sami z sobą maja problem i śmiem twierdzić, że nie radzą sobie w pracy! Wiadomo, że Ci z kp będą zewalniani w pierwszej kolejności!
~kasia

Napisano: 26 kwie 2012, 1:00

Kasiu, nie zgadzam się z tobą,że młodzi z kp nie radzą sobie w pracy.Pracują rzetelnie i wywiązują się ze swoich obowiązków bardzo dobrze, czego nie można powiedzieć o pracownikach z kn. Moim zdaniem to \"starzy\" pracownicy pracujący od lat na kn nie znając innej pracy, innych instytucji i z ochronką kn wpadli w rutynę i myślą,że są nie do ruszenia. Myślałem,że tylko w mojej placówce z kn wyobrażają sobie,że są niezastąpieni, najlepsi.
A na forum potwierdzacie,że wszędzie tak jest.
W mojej placówce zmieniamy miejsce i nazwę z ddz na zespół placówek i wszyscy pracownicy dostana wypowiedzenie z tym,że pracownicy zatrudnieni na kn mają zapewnione zatrudnienie do 31.12 2013r. także będą zatrudnieni na czas określony zgodnie z ustawą do 31.12 2013r a potem będzie zależeć od dyrektorki czy ich zatrudni dalej.Z tego co widzę kn zaczęli bać się tej perspektywy i trochę spokornieli.
Także nie bądź taka pewna, że w pierwszej kolejności będą zwalniani z zatrudnieni na kp.Pozdrawiam
~XXXXYYY

Napisano: 26 kwie 2012, 1:33

Czy to naprawdę takie istotne kto pierwszy straci pracę? Może ci pierwsi najbardziej na tym skorzystają, bo reszta zostanie na dziadowskiej płacy w wiecznym strachu, że teraz jego kolej, albo zlikwidują placówkę. Właściwie to wszystkie placówki są niejako w stanie likwidacji bo poprzedni minister zakładał że do 2025 roku nie będzie placówek op-wych i to jest cel który wcześniej lub później ministerstwo zrealizuje. A może lepiej już teraz rozejrzeć się za czymś lepszym i nie liczyć na cud. Cudu nie będzie. Raczej będzie coraz gorzej. Karciani mają lepiej, bo mogą przez najbliższy rok przygotować sobie \"miękkie lądowanie\". Kto tego czasu nie wykorzysta ten ..... sam sobie będzie winien.
NINA zgadzam się z tobą, idea szczytna lecz spóźniona. Jako pracownicy zatrudnieni na kp nie macie żadnej reprezentacji, nie macie żadnych argumentów \"za\", nie macie nikogo kto by się za Wami ujął. Jedyny argument za wyrównaniem płacy i warunków pracy, czyli nierówność wynikająca ze sposobu zatrudniania KP/KN właśnie się kończy.
~etatysta

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x