wygaszenie, uchylenie czy zmiana?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
wygaszenie, uchylenie czy zmiana?
Kobieta miała przyznany dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny od marca 2017 do sierpnia 2017. Od końca czerwca kobieta nie ma tytułu prawnego do lokalu, o czym powiadomił nas zarządca , ale juz po wypłacie ostatniego dodatku w sierpniu. Tak wiec od lipca kobiecie dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny nie przysługuje. Jakie powinnam wydac decyzje. Od lipca powinna zwrócić pieniądze. Prosze o podpowiedz, moze ktoś miał taki przypadek. Powinnam wygasić , zmienic czy uchylic decyzję , co potem z energetykiem -n jaka decyzja i jak ządać zwrotu?
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: wygaszenie, uchylenie czy zmiana?
Podpowiadam — z pełnym przekonaniem: ZOSTAWIĆ TE DECYZJE W SPOKOJU 
Chyba że zarządca lub właściciel oświadczy, że wnioskodawca nie ma obowiązku płacenia (za wodę, ogrzewanie, śmieci...)

Chyba że zarządca lub właściciel oświadczy, że wnioskodawca nie ma obowiązku płacenia (za wodę, ogrzewanie, śmieci...)
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: wygaszenie, uchylenie czy zmiana?
Póki wnioskodawca nie zwolni mieszkania, nie umożliwi korzystanie osobo trzecim, to jak rozumiem nadal jest obowiązany płacić za jego utrzymanie. W takiej sytuacji nie mogę uznać, że dopłata, czyli dodatek, jest bezprzedmiotowy.
Jeśli właścicielowi czy zarządcy ciągle przydają się nasze pieniądze z dodatku, to nie mogę uznać, że dodatek wygasł. Skoro nie wygasł, to nie można stwierdzić jego wygaśnięcia zgodnie z przepisem Kpa.
W sumie decyzja i dodatek mieszkaniowy zostają i muszą zostać. Urzędnik nie ma podstawy prawnej na zabranie dodatku, nawet gdy teraz brak tytułu prawnego.
Z dodatkiem energetycznym jest podobnie, a nawet jeszcze bardziej. Jeszcze bardziej podstawy prawnej na zabranie dodatku. Jeśli jednak nie korzysta z energii, nie musi już płacić i nie ma ważnej umowy, to mogę zastanowić się.
Jeśli właścicielowi czy zarządcy ciągle przydają się nasze pieniądze z dodatku, to nie mogę uznać, że dodatek wygasł. Skoro nie wygasł, to nie można stwierdzić jego wygaśnięcia zgodnie z przepisem Kpa.
W sumie decyzja i dodatek mieszkaniowy zostają i muszą zostać. Urzędnik nie ma podstawy prawnej na zabranie dodatku, nawet gdy teraz brak tytułu prawnego.
Z dodatkiem energetycznym jest podobnie, a nawet jeszcze bardziej. Jeszcze bardziej podstawy prawnej na zabranie dodatku. Jeśli jednak nie korzysta z energii, nie musi już płacić i nie ma ważnej umowy, to mogę zastanowić się.
Oprócz wygaszenie, uchylenie czy zmiana? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
wydatki za centralne ogrzewanie
Wydatki za wodę - rozporządzenie
dochód za prace w Zakładzie Karnym
dod, z tytulu rozpoczecia roku szkolnego
help help brak prądu cena 1kWh???
zawiadomienie o przedłużeniu terminu!!!!
Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...
wyjście z zakładu karnego
Czy zarządca potwierdza liczbę osób w gospodarstwie domowym?
Licytacja mieszkania, trwający dodatek
Kto zwraca dodatek mieszkaniowy Strona czy właścicie/zarządc
Kto zwraca dodatek mieszkaniowy Strona czy właścicie/zarządc
wzór decyzji odmownej - rażąca dysproporcja
dodatek do rąk, a nie na konto
Ciekawy przypadek dot ilości osób