Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
AniaDodatki
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
Kontakt:

Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...

Post autor: AniaDodatki »

Plaga...

Znów dowiaduję się, że osoba składająca wniosek nie mieszka w lokalu, który wynajmuje.

Kobieta lekko niepełnosprawna, zerowe zużycie mediów, jak pytam dlaczego, odpowiada, aaaaa bo trochę w szpitalu byłam... Otrzymuje rentę socjalną.

Wiem jednak, że mieszka u konkubenta, który z resztą też pobiera dodatek, jednak nie wykazuje jej jako domownika, dzięki czemu ma zerowy dochód (zasiłki celowe i okresowe)...

Kobieta z ZGM mówi do mnie: jej to dać bo to taka biedna kobieta, ten W. ją bije, chla, psychicznie się nad nią znęca... To po kiego grzyba z nim siedzi, ja się pytam?!

W każdym razie, macie dla mnie jakieś propozycje?
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...

Post autor: Gość »

No w naszej pracy takie sytuacje się zdarzają. Mnie tez jest szkoda niektórych petentów, ale na siłę nie uszczęśliwiaj. Szczególnie, że o tym biciu i chlaniu informuje Cie Pani Wiesia-Zdzisia-albo-Krysia-co-to-wszystko-wie-i-jeszcze-więcej-opowiada a nie sama zainteresowana ;)

Jeśli zależy Ci na wyprostowaniu sytuacji to poproś o kartę leczenia szpitalnego. Jak wstawia kit to albo nie ma takiej karty, więc drążyć co z mediami i gdzie mieszka albo ma taką kartę to sprawa czysta albo ma na parę dni. Jak kłamie ale ma trochę wstydu to nie pojawi się z wnioskiem (wiem, dobry żart ;) )Czasami dobry efekt daje zapytanie wprost: "Dlaczego, skoro Pani mieszka z XYZ pod adresem ABC, chce Pani dostać dodatek na adres ZŹŻ? Wie Pani, że niesłusznie przyznane świadczenia oddaje się w podwójnej wysokości nawet za okres trzech lat? Proszę o oświadczenie pod odpowiedzialnością karną z paragrafu." Ale brewka nie może ci tyknąć jak będziesz się pytała ;) Mnie się kilka razy udało zawstydzić cwaniaków taką tyradą i powłóczystym spojrzeniem. ;)

Ale tak zupełnie poważnie to jak za rękę nie złapiesz (i nie postraszysz) to nic nie ugrasz, bo ona nie ma obowiązku non-stop przebywać w swoim lokalu a z konkubentem to tez nie interes, bo teraz jest, jutro nie ma, a mieszkać gdzieś trzeba. Nawet jak na wywiadzie byś ich w pościeli złapała to pani powie, że ona tu nie mieszka tylko dochodzi ( ;) ).

W każdym razie powodzenia.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Gość pisze:poproś o kartę leczenia szpitalnego.

Trochę za dalekie posunięcie jeśli chodzi o DM. Nie ma to związku z przyznawanym świadczeniem i nie powinniśmy tak głęboko ingerować. Bije, pije (itd.) to sprawa dla pomocy społecznej a nie działu dodatków mieszkaniowych.
Szkoda naszych nerwów. Czasami jest tak, że nie mamy dowodów na to, że dana osoba nie mieszka, nie przebywa czy dochodzi ;) . Wziąć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną potwierdzające miejsce zamieszkania a nie tracić czasu, skoro wątpliwe jest byśmy coś ugrali.
tekla
Praktykant
Zajmuję się: DM+DE

Post autor: tekla »

Niestety, zbyt często mieszamy pomoc społeczną z ustawą o dodatkach. To nie to samo ale ponieważ nader często umieszczają nas przy Mopsach - to się wkręcamy.
pozdrawiam, tekla
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

Jedną kobitkę udało mi się przepędzić w taki sposób ;)

Na razie wysłałam wezwanie. Z tym, że jak ona tu przyjdzie to nie wiem jk nasza rozmowa będzie przebiegać...

Ona ledwo potrafi się podpisać, a gdzie tu oświadczenie o tym, gdzie mieszka i dlaczego...

A tak przy okazji, wiecie coś na temat szkoleń z dodatków w najbliższym czasie w województwie łódzkim???
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Zależnie od interpretacji, centrum życiowe tej pani znajduje się w jej mieszkaniu, pani ponosi opłaty za nie etc. I trudno się z tym nie zgodzić. Może nie ma co się nadto zastanawiać i dociekać ile kto zużył wody czy prądu, albo gdzie mieszkał i dlaczego, tylko przyznać dodatek i tyle...

Gdybyś odmówiła pani przyznania dodatku i pani się odwołała, chyba każde SKO uchyliłoby Twoją decyzję.
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

Właśnie, zależnie od interpretacji... Z jednej strony centrum życiowe, a z drugiej strony, dlaczego państwo (gmina) ma płacić za puste mieszkanie. Niech sobie z kochasiem razem zamieszkają, a jej mieszkanie można wynająć komuś innemu, kto faktycznie będzie z niego korzystał.

Nie wiem, czy Pani się odwoła, Pani boi się "dzień dobry" powiedzieć jak do mnie przychodzi...

Wszystko zależy od tego co mi powie jak przyjdzie po odczytaniu wezwania.
ODPOWIEDZ