Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
- Kontakt:
Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
Jak w temacie, podpowie ktoś, coś???
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
Podczas wywiadu ustala się faktyczny stan majątkowy wnioskodawcy. Nie powinno się iść na wywiad winnych celach, ale przy okazji nie zaszkodzi zapytać o to czy owo
. Należy sprawdzić, czy nie występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji oraz czy faktyczna liczba osób wspólnie stale zamieszkujących i gospodarujących jest zgodną z tym, co wnioskodawca wykazał we wniosku. Z doświadczenia wiem, że podczas wywiadu można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy mających wpływ na decyzję ale bywa i tak, że wywiad nic nie wnosi do sprawy.
A jak prawidłowo przeprowadzić? Nie wiem co masz na myśli. Najpierw musisz powiadomić pisemnie o fakcie przeprowadzenia wywiadu i podac termin wizyty. Musisz okazać się legitymacją i poinformować w jakim celu i skąd przyszłaś. Wypełnić z wnioskodawcą druk wywiadu, po czym musi On go podpisać. Dasz do wypełnienia oświadczenie o stanie majątkowym. Pytania nasuną Ci się same podczas wypełniania druku wywiadu.

A jak prawidłowo przeprowadzić? Nie wiem co masz na myśli. Najpierw musisz powiadomić pisemnie o fakcie przeprowadzenia wywiadu i podac termin wizyty. Musisz okazać się legitymacją i poinformować w jakim celu i skąd przyszłaś. Wypełnić z wnioskodawcą druk wywiadu, po czym musi On go podpisać. Dasz do wypełnienia oświadczenie o stanie majątkowym. Pytania nasuną Ci się same podczas wypełniania druku wywiadu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
- Kontakt:
Mam kilku wnioskodawców, co to nie wykazują żadnych dochodów, a samochodami jeżdżą i w ciuchach oryginalnych chodzą, najnowsze smartfony w ręce, itd.
ale na co mam patrzeć? Na to jakie sprzęty w domach mają?
A potem w razie odmownej decyzji, w uzasadnieniu mam napisać, że np. mają tv 52 cali, auto z 2010 r., a nie pracują?
Są jakieś szkolenia, jak przeprowadzać wywiady? W ogóle szukam szkoleń z dodatków, bo mam parę niejasności, np. dotyczących tego, czy wnioskodawca mieszka czy nie mieszka w danym lokalu.... Mam kilku takich co nie mieszkają, ja o tym wiem, ale nie bardzo wiem jak to udowodnić
I czy w takiej sytuacji dodatek się należy? Bo skoro stać ich na utrzymanie innego mieszkania, w którym przebywają na stałe, to dlaczego mamy jako gmina sponsorować mieszkanie na które mają umowę??
ale na co mam patrzeć? Na to jakie sprzęty w domach mają?
A potem w razie odmownej decyzji, w uzasadnieniu mam napisać, że np. mają tv 52 cali, auto z 2010 r., a nie pracują?
Są jakieś szkolenia, jak przeprowadzać wywiady? W ogóle szukam szkoleń z dodatków, bo mam parę niejasności, np. dotyczących tego, czy wnioskodawca mieszka czy nie mieszka w danym lokalu.... Mam kilku takich co nie mieszkają, ja o tym wiem, ale nie bardzo wiem jak to udowodnić

-
- VIP
- Zajmuję się:
Posiadanie tego czy owego samo w sobie może nie być wystarczającym argumentem, nawet w zestawieniu z niedostatkiem dochodów. Trzeba wykazać, w jaki sposób można uiszczać wydatki wykorzystując stwierdzone składniki majątku. Jeśli jakiś składnik da się spieniężyć (sprzedać, wynająć), to taki argument można wykorzystać. Jeśli można było oszczędzić przy zakupie, to też można próbować. Przykładowo można było kupić coś mniejszego i tańszego, a może wcale nie kupować, wtedy zostałyby środki na wiele miesięcy opłat. Jeśli ten telewizor ma np. 20 lat, to marny argument. Jeśli kupiony parę dni temu, to już coś. Podobnie z samochodem, ale z drugiej strony samochód musi pozwalać np. na zarabianie na opłacanie mieszkania. Ubranie też musi nadawać się np. do pracy. Zawsze trudna sprawa.
Jednak (nowa) zmywarka, kino domowe, drugi telewizor itd. to już mniej konieczne niż opłaty za mieszkanie.
Jak udowodnić, że ktoś nie mieszka? Ano można np. przeanalizować zużycie wody, energii, gazu. Można na wywiadzie spróbować sprawdzić np. co w lodówce, czy są rybki w akwarium, przybory wskazujące na używanie, pranie na suszarce, ubrania, świeże pieczywo, świeże śmieci, czy w roślinki w doniczkach żyją ... itd. Z drugiej strony ktoś może żyć bardzo oszczędnie, może też być zmuszony spędzać dużo czasu poza domem, np. w szpitalu, w wyjazdach służbowych, opiekując się chorym kuzynem itp. Też trudna sprawa.
Jednak (nowa) zmywarka, kino domowe, drugi telewizor itd. to już mniej konieczne niż opłaty za mieszkanie.
Jak udowodnić, że ktoś nie mieszka? Ano można np. przeanalizować zużycie wody, energii, gazu. Można na wywiadzie spróbować sprawdzić np. co w lodówce, czy są rybki w akwarium, przybory wskazujące na używanie, pranie na suszarce, ubrania, świeże pieczywo, świeże śmieci, czy w roślinki w doniczkach żyją ... itd. Z drugiej strony ktoś może żyć bardzo oszczędnie, może też być zmuszony spędzać dużo czasu poza domem, np. w szpitalu, w wyjazdach służbowych, opiekując się chorym kuzynem itp. Też trudna sprawa.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
Macie może wzór pisma informującego o tym, że będzie przeprowadzony wywiad środowiskowy? Jeżeli tak to możecie się nim podzielić?
Oprócz Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
weryfikacja w wydziale komunikacji wnioskodawcy
Nieaktualna faktura za prąd z 04/2016
właściciel mieszkania umieszczony w DPS
listy na lokale socjalne a wyroki zasądzające lokal
Ta sama osoba, dwa różne gospodarstwa
Pomocy w obliczeniu dochodu
Czy w przypadku otrzymania wynagrodzenia z praktyk zawodowyc
Strata z prowadzenia działalności gospodarczej a traktowanie
wydatki za centralne ogrzewanie
Wydatki za wodę - rozporządzenie
dochód za prace w Zakładzie Karnym
dod, z tytulu rozpoczecia roku szkolnego
help help brak prądu cena 1kWh???
zawiadomienie o przedłużeniu terminu!!!!
Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...
wygaszenie, uchylenie czy zmiana?