Wydatki za wodę - rozporządzenie

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
domaninier
Praktykant
Zajmuję się: DM/SŚ
Kontakt:

Wydatki za wodę - rozporządzenie

Post autor: domaninier »

Witam
Czy jeśli klient ma ustaloną stałą kwotę miesięczną za zużycie wody, np. w umowie najmu, na potwierdzeniu zapłaty, to czy tą kwotę porównujecie do norm z rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody (Dz. U. z 2002 r. Nr 8 poz. 70) ?
Sabinka
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.
Kontakt:

Re: Wydatki za wodę - rozporządzenie

Post autor: Sabinka »

W praktyce brak jest podstaw prawnych do takiego działania. W sytuacji, gdy opłata za zużycie wody jest dramatycznie duża, jednak prowadzę postępowanie, wyjaśniam. Na ogół dzieje się tak w przypadku awarii (np. przez całe tygodnie leci woda w toalecie, bo uszczelka się zepsuła, a lokatora to nie porusza), i redukuję kwotę z ostatniego miesiąca, do opłaty wnoszonej przez awarią.
domaninier
Praktykant
Zajmuję się: DM/SŚ
Kontakt:

Post autor: domaninier »

Tak zostałam przyuczona po poprzedniej osobie, ale mam wątpliwość czy te rozporządzenie stosuje się w postępowaniach przy dodatkach mieszkaniowych. W końcu mamy porównywać opłaty, do takich opłat jakie obowiązywałbyby w zasobie gminnym, a tam jest uchwała RM ze stawkami, a nie ma odniesienia do rozporządzenia.
Czyli w praktyce nie stosujecie tego rozporządzenia ?
Ewcia...
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewcia... »

Zazwyczaj przyjmuje się opłaty potwierdzone przez zarządcę budynku
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

W praktyce rozporządzenia z zasady nie stosujemy. Czasem jedynie w drodze wyjątku, dla unormowania sytuacji.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Zdarzyło się raz czy dwa, że korzystałam z tego rozporządzenia, gdy zarządca naliczył ponad 400 zł tytułem opłaty za zużycie wody i kanalizację 3-osobowej rodzinie. Jednakże staram się bazować na opłatach faktycznie poniesionych ( o ile nie są zbyt wygórowane).
ODPOWIEDZ