nie jestem ani opiekunką ani też pracownikiem. moje pytanie do was wszystkich- ile kosztuje utrzymanie ON w specjalistycznym ośrodku?kto za to ponosi koszty?czyż nie z pieniędzy podatnika idą pieniądze?wiem że część płaci rodzina ale resztę państwo i wiem, że to więcej niż 520 zł!nie oceniajcie dziewczyny ,bo nie wiecieco WAS czeka w przyszłości a zapewne chcielibyście mieć taka wnuczkę!!!!
Pobyt w domu pomocy społecznej jest odpłatny do wysokości średniego miesięcznego kosztu utrzymania.
Opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wnoszą:
1. mieszkaniec domu, nie więcej jednak niż 70 % swojego dochodu, a w przypadku osób małoletnich przedstawiciel ustawowy z dochodów dziecka, nie więcej niż 70 % tego dochodu;
2. małżonek, zstępni przed wstępnymi - zgodnie z umową zawartą :
w przypadku osoby samotnie gospodarującej, jeżeli dochód jest wyższy niż 250 % kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, jednak kwota dochodu pozostająca po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300 % tego kryterium
(542,00zł x 300% = 1626,00zł)
w przypadku osoby w rodzinie, jeżeli posiadany dochód na osobę jest wyższy niż 300 % kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, z tym że kwota dochodu pozostająca
po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300 % kryterium dochodowego na osobę
w rodzinie (456,00zł x 300% = 1368,00zł)
3. gmina, z której osoba została skierowana do domu pomocy społecznej - w wysokości różnicy między średnim kosztem utrzymania w domu pomocy społecznej a opłatami wnoszonymi przez osoby, o których mowa w pkt. 1 i 2
Przy takich kryteriach nietrudno miec z głowy ponoszenie odpłatnosci i zapłata całej brakującej kwoty spada na samorząd czyli podatników.
W przypadku zakładów opiekunczych rodzina nie ponosi żadnych opłat.
Poza tym jak mówiła ma prawa nabyte więc jej się będzie należeć. A opiekuje się babcią i nie tobie oceniam jak ma żyć czy szukać pracy i oddać babcię bo sytuacja człowieka jest bardziej skomplikowana niż się wydaje na pozór. A to że się opikeuje babcią to jest właśnie oszczędność dla państwa bo gdy odda babcię do domu starców to państwo będzie musiało dopłacać i to nie 520zł bo opieka tam kosztuje 4 razy tyle. Więc ty si ę ogarnij pusta Zuzko. Każdy jest kowalem swojego losu i Tobie nic do tego.
To są fakty i tu nikogo nie obrażam. za oddanie niepełnosprawnego do domu opiki koszty ponosi Państwo nie rodzina. Więc gdy ktoś ma łeb to potrafi to przekalkuować że przekazanie niepełnosprawnego rodzinie jest tańsze niż oddanie do domu opieki dla Państwa. Masz rację nie zniżaj się bo nie dorastasz mi do pięt.
Do Zuzonny. A tak apropo naipasałaś że babcia zasługuje na fachową opiekę a ta dziewczyna skoro babcią się opiekuje tyle lat to przecież wie więcej na temat choroby niż nie jedna opiekunka płatna która przyjdzie tylko po to żeby coś z domu zapie... jak to bywa często. I skoro babcia jest agresywna i wyzywa to na pewno nikomu innemu nie da do siebie podejść. Na tym polega ta choroba. Ale to trzeba wiedzieć a nie udawać wszechwiedzącego.
Emilka ma rację. A cóż ty się tak bulwersujesz Zuzanna. Przecież nikt Twojego zdania nie będzie brał pod uwagę. Skoro dziewczyna ma prawa nabyte i opiekuje się babcią czyli spełnia warunki to jej się należy to świadczenie. A przecież ty o tym nie decydujesz czy je dostanie więc sądze że to tylko twoja głupia daremna gadka