wynagrodzenie na usamodzielnienie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 04 lis 2011, 21:43

jestem pracownikiem socjalnymi mam klientkę która opuściła dom dziecka - uciekła w czasie kiedy miała nie skończone 18 lat . Czy może się starać o środki na usamodzielnienie bo dom dziecka wykpił ją i została sama sobie a ucieczka była spowodowana sytuacją jak panowała w tej placówce. W jaki sposób jej pomóc.Nadmienię że pobyt był od małego dziecka
~bb

Napisano: 04 lis 2011, 22:27

Witam. Placówka nie udziela pomocy na usamodzielnienie. Sprawami pomocy finansowej, rzeczowej oraz na kontynuację nauki zajmuje się PCPR lub w przypadku miast na prawach powiatu MOPR lub MOPS.
~Marcin

Napisano: 04 lis 2011, 23:34

Co z ciebie za pracownik socjalny skoro nie wiesz podstawowych rzeczy.Byłabym ostrożna w ferowaniu opinii,ze dom dziecka wykpił sprawę itp.za długo siedzę w branży.trzeba pogadac z placówka też jak to wyglądało.często wychowankowie opowiadają różne cuda,by się wybielic lub cos w tym stylu. polecam telefon do placówki.
Bedziesz bogatszy o wiedzę.
~Tereska

Napisano: 04 lis 2011, 23:34

Co z ciebie za pracownik socjalny skoro nie wiesz podstawowych rzeczy.Byłabym ostrożna w ferowaniu opinii,ze dom dziecka wykpił sprawę itp.za długo siedzę w branży.trzeba pogadac z placówka też jak to wyglądało.często wychowankowie opowiadają różne cuda,by się wybielic lub cos w tym stylu. polecam telefon do placówki.
Bedziesz bogatszy o wiedzę.
~Tereska

Napisano: 04 lis 2011, 23:47

~bb. Pięknie że chcesz się dowiedzieć coś na temat swojej klientki. Twoja opinia na temat przyczyn jej ucieczek nie ma znaczenia, Bo ważne jest jaką opinię miała w placówce i PCPR. Wątpię że coś uwalczysz - ale próbuj. Skontaktuj się z jej opiekunem usamodzielnienia. Ale przede wszystkim nie traktuj jej jak dziewczyny z placówki której się coś należy. Pomagaj jej i wymagaj.
~ale jaja

Napisano: 05 lis 2011, 9:29

Co znaczy sytuacją? Jeśli masz jakąś wiedzę to powiadom odpowiednie służby, a jeśli nie to nie daj się dziewczynie robić w balona.Popieram poprzednika; pomagaj i wymagaj.
~S

Napisano: 18 lis 2011, 21:52

a zaskoczę was uzyskałam informację nie od takich mondrali jak wy i nie wiem czy nie uda mi się załatwić tej sprawy jest w toku jak załatwię to ja was wyśmieję. Ja tyllko poprosiłam o wskazówki a nie krytykę . I jeszcze jedno jak wy tak pracujecie i pomagacie to pożal się boże.
~bb

Napisano: 18 lis 2011, 22:09

Wynagrodzenie na usamodzielnienie???:)
A po Twoim komentarzu ostatnim można wnioskowac,że nie jesteś żadnym pr socjalnym ...jesteś po prostu typowym klientem,kientką pomocy społecznej.Po zawodówce,albo podstawówce ale mądrzejszy od wszystkich.Typowe wśród klienteli...acha i ortografia się kłania.
Powodzenia w życiu.Dalej załatwiaj swoje sprawy.
~Nemo

Napisano: 18 lis 2011, 22:41

A może to już asystent rodziny? :(
~*****

Napisano: 19 lis 2011, 17:03

bb, słuchaj rad i się nie obrażaj kobieto. Jeśli jesteś pracownikiem socjalnym to po prost pewne MINIMUM wiedzy powinnaś posiadać na starcie (- potrzeba kontaktu z placówką w celu orientacji o stanie faktycznym, - znajomość podstawowych form pomocy, - o ortografii nie wspomnę) - stąd trochę krytyki ;) Twoi Klienci muszą pościemniać, żebyś chciała \"nieba im przychylić\" (większa dla nich korzyść); masz być empatyczna, ale nie bądź naiwna.
A jeśli jesteś byłą wychowanką placówki to zastanów się co było nie tak z Twojej strony, że pracownicy placówki nie pałają radością na Twój widok. Może było tak, że dwoili się i troili, abyś chodziła sumiennie do szkoły, abyś wypełniała swoje podstawowe obowiązki (codzienne), abyś zwyczajnie wyrosła na wartościowego człowieka (nie tylko wyciągającego łapkę po socjal), abyś wiedziała jak dobierać sobie towarzystwo, jak wychować w przyszłości dzieci - a Ty miałaś wszystko i wszystkich w... (możesz sobie wybrać \"gdzie\"). Pomyśl i wyciągnij wnioski, spokorniej - pomogą, jestem pewien ;) Pozdr.
~Wojtek

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x