Proszę mi podpowiedzieć. Dokumenty złożono mi 28 lutego o DM i DE . Decyzja do miesiąca czasu , a kiedy mam wypłacić dodatki . Jestem nowa i jeszcze trochę się gubię, dlatego proszę o pomoc
Ja staram się z wszystkimi wnioskami i decyzjami zdążyć do 10 następnego miesiąca, żeby je wszystkie, zgodnie z terminem narzuconym przez ustawę, wysłać do tej daty. Owszem, mamy miesiąc na wydanie decyzji, ale staramy się wydać decyzje znacznie wcześniej, niż 30-go dnia, chyba, że występują jakieś inne okoliczności, wezwania, wywiady, etc.
A dodatki, których nie zdążyłaś wysłać do 10 marca, pewnie możesz i teraz wysłać.
Nie tak Krwawa tłumaczyła. Proszę przeczytać jeszcze raz.
Jeśli z dodatkiem mieszkaniowym nie zdąży się do 10. dnia, to NIE MA przeszkód, by wypłacić w innym dniu, możliwie szybko, nie ma powodu zwlekać. Termin ani 2-tygodniowy ani żaden inny tu nie obowiązuje (!), ale przekroczenie 10. dnia kolejnego miesiąca jest uważane za „przegięcie”.
Z dodatkami energetycznym jest podobnie. Jedyna różnica, że tu w zasadzie obowiązuje termin na odwołania, ale jeszcze nic nikomu nie stało się z powodu wcześniejszej zapłaty. W każdym razie nie słychać.
aby otrzymać energetyczny, musi być przyznany mieszkaniowy.
Należy też pamiętać o tym, że mieszkaniowy przyznawany jest od następnego m-ca, a energetyczny od tego, w którym złożono wniosek.