Alkohol w rodzinie - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 sty 2012, 17:14

Rodzice pija a dzieci cierpią .Rodzina ma ograniczenie władzy rodzicielskiej i nadzór kuratora nad pełnieniem władzy rodzicielkiej. Sa bardzo sprytni nie piją w dzień , urządzają libacje późną nocą.Najczęsciej (w weekendy)wtedy kiedy ops nie urzęduje .Rozmowy pracowników nie skutkują .Rodzina nie zgłasza się na terapię dla osób z problemem alkoholowym.Nie potrafią przyznać sie do swoich błędów.
Co robić ?
~Rafał

Napisano: 15 sty 2012, 23:35

Rodzice pija a dzieci cierpią .Rodzina ma ograniczenie władzy rodzicielskiej i nadzór kuratora nad pełnieniem władzy rodzicielkiej. Sa bardzo sprytni nie piją w dzień , urządzają libacje późną nocą.Najczęsciej (w weekendy)wtedy kiedy ops nie urzęduje .Rozmowy pracowników nie skutkują .Rodzina nie zgłasza się na terapię dla osób z problemem alkoholowym.Nie potrafią przyznać sie do swoich błędów.
Co robić ?
~kinga

Napisano: 16 sty 2012, 9:59

a czy mają sądowe zobowiązanie do leczenia? Jeżeli tak, to w przypadku jego nie realizowania, możliwy jest tzw. ,,przymus\'\'. Sąd, zleca policji doprowadzenie do zakładu lecznictwa odwykowego, pod warunkiem, że w postanowieniu wskazano zakład niestacjonarny, czyli szpital. Jeżeli mają kuratora, to on ma obwowiązek monitorować sytuację w rodzinie i podejmować konkretne działania.
~r.

Napisano: 15 lut 2012, 15:32

a jakie to działania by miał realizowac kurator bo ja mam podobna sytuacje i kurator ogranicza sie do tego ze szuka jelenia (czytaj ops)do zrobiebia roboty za niego, madre głowy powiedzcie co w takiej sytuacji powinien zrobic kurator
~ja

Napisano: 16 lut 2012, 12:24

Obowiązki kuratora określone są w Rozporządzeniu Ministrów Sprawiedliwości oraz Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 7 maja 1983 r. w sprawie zasad i trybu wykonywania nadzoru nad osobami, w stosunku do których orzeczony został obowiązek poddania się leczeniu odwykowemu - § 5 pkt. 1-9.
~r.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x