wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 27 kwie 2014, 19:59

Rolnik po podpisaniu stosownego oświadczenia nadal podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS, które opłaca sobie sam. Ustawa o ZDO art.15 ust. 2b.
wwo

Napisano: 28 kwie 2014, 13:16

Dla p. Grażyny
wwo

Napisano: 28 kwie 2014, 13:27

co to znaczy zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego - zbycie, dzierżawa, darowizna
grażyna3

Napisano: 28 kwie 2014, 13:38

Jest jeszcze nadzieja w szkoleniu. Pozdrawiam
wwo

Napisano: 28 kwie 2014, 13:55

Nic nie musi zgłaszać. On ma zgodnie z oświadczeniem nie prowadzić gospodarstwa rolnego, pracować na nim. Przecież pole może obsiać teściowa albo teść rolnika i będzie wszystko ok
ira

Napisano: 28 kwie 2014, 14:02

No to jeszcze raz proszę cierpliwych o wytłumaczenie- śp wygaszono 30.06.2013, rolnik ubezp. w KRUS pobierał na matkę, teraz jak napisze oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia to dostanie zdo od lipca 2013 do czasu ważności orzeczenia?
agaaaa

Napisano: 28 kwie 2014, 14:29

agaaaa pisze:No to jeszcze raz proszę cierpliwych o wytłumaczenie- śp wygaszono 30.06.2013, rolnik ubezp. w KRUS pobierał na matkę, teraz jak napisze oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia to dostanie zdo od lipca 2013 do czasu ważności orzeczenia?
Masło maślane . Zależy czy spełnia warunki nowej Ustawy do otrzymania ZDO .
Gość

Napisano: 28 kwie 2014, 14:51

Ja wiem że masło maślane, ale Nadal opiekuję się niepełnosprawną matką i jest ubezpieczony ustawowo u KRUS, orzeczenie tez ważne. To jak należy się zdo? do kiedy?
agaaaa

Napisano: 28 kwie 2014, 15:01

agaaaa pisze:Ja wiem że masło maślane, ale Nadal opiekuję się niepełnosprawną matką i jest ubezpieczony ustawowo u KRUS, orzeczenie tez ważne. To jak należy się zdo? do kiedy?
Nie piszesz wszystkiego . Z pytaniami zgłoś się do OPS lub przeczytaj dokładnie nową już za niedługo obowiązującą Ustawę o wypłacie ZDO .
Gość

Napisano: 28 kwie 2014, 15:52

a co to znaczy zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego ja uważam, że jest to oddanie w dzierżawę lub sprzedaż czy przekazanie na kogoś innego.
Jeżeli dalej figuruje gosp. na rolnika i jest on z tego tytułu ubezpieczony w KRUS to jak zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego .
My musimy wiedzieć co w tym wypadku odpowiedzieć rolnikowi. Taki rolnik on napisze, że zaprzestał prowadzenie gospodarstwa rolnego bo pani tak kazała napisać to on napisał ale to musi mieć ręce i nogi a nie tylko samo oświadczenie. Jadę na szkolenie z Mazurkiewiczem ale dopiero 29.05.2014r.
grażyna3

Strona 2 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x