Tak, świadczenie było przyznane osobie której nie przysługiwało (rolnikowi który nie zrezygnował z pracy w gospodarstwie) i teraz jest problem. Jak dla mnie wymóg złożenia zaświadczenia nie zmienia obowiązujących przepisów a tylko je precyzuje. Tzn. zawsze przysługiwało tylko tym którzy rezygnują, a zapisu nie było bo ustawodawca liczył na zdrowy rozsądek osób realizujących przepisy. Niestety, wiele przypadków przyznawania świadczeń osobom nieuprawnionym wymusiły wprowadzenie konkretnych zapisów nie pozostawiających pola do interpretacji.dżela pisze:przed 31.12.2012 roku nie wymagano od nich takiego oświadczenia a teraz tak i tu jest coś nie tak
Przeczytaj jeszcze raz Art. Ustawy dotyczący rolników , małżonków lub domowników rolnika , ubiegających się o ZdO i odpowiesz sobie sam(a) .Dorcia82 pisze:No własnie a gdy mi napisze , że nie zaprzestaje prowadzenia bo większcość z tego żyje i zdaje sobie sprawę , ze bierze dotacje a tam pisze że prowadzi gopsodarstwo czy można mu wyrównac za okres od 1 lipca do dnia wejście w życie ustawy a potem odmówić czy wogóle odmówić
Ustawa jeszcze nie obowiązuje , a Ty chciałabyś , aby obowiązywała 1 lipca 2013 r.???dżela pisze:Mam 56 ok zaprzestaje sprawa jasna od 01.05.2014r. ja pytam co z wyrównaniami? czy 01 lipca on wiedział, że ma zaprzestać?