wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 30 kwie 2014, 8:33

nie idźmy na łatwiznę, o pup w ustawie pamiętano, o rolnikach zapomniano, zapis zrobiony na kolanie, niestety, a my rolnikowi mamy wytłumaczyć o co chodzi tak? KRUS może zaprzestać pobierania składek jeśli my je wcześniej przyznamy tak to wygląda, żona rolnika ok łatwiejsza sprawa, ale jak mam kilku synów samotnych którzy opiekują się swoimi matkami to co? dopłaty biorą gospodarstwo prowadzą taka jest prawda,przed 31.12.2012 roku nie wymagano od nich takiego oświadczenia a teraz tak i tu jest coś nie tak jeśli chodzi o wyrównania, nie ma co sobie wymyślać tylko trzeba znaleźć konkretne rozwiązanie i umieć je obronić
dżela

Napisano: 30 kwie 2014, 10:16

"A napisane jest jasno :''Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań''. Jako pracownik OPS , czego możesz żądać więcej ?"
mam56

Napisano: 30 kwie 2014, 10:20

dżela pisze:przed 31.12.2012 roku nie wymagano od nich takiego oświadczenia a teraz tak i tu jest coś nie tak
Tak, świadczenie było przyznane osobie której nie przysługiwało (rolnikowi który nie zrezygnował z pracy w gospodarstwie) i teraz jest problem. Jak dla mnie wymóg złożenia zaświadczenia nie zmienia obowiązujących przepisów a tylko je precyzuje. Tzn. zawsze przysługiwało tylko tym którzy rezygnują, a zapisu nie było bo ustawodawca liczył na zdrowy rozsądek osób realizujących przepisy. Niestety, wiele przypadków przyznawania świadczeń osobom nieuprawnionym wymusiły wprowadzenie konkretnych zapisów nie pozostawiających pola do interpretacji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 10:34

Rolnik ma zaprzestać prowadzenia gospodarstwa , a małżonek lub domownik rolnika zaprzestać pracy w gospodarstwie.
mam56

Napisano: 30 kwie 2014, 13:22

Mam 56 ok zaprzestaje sprawa jasna od 01.05.2014r. ja pytam co z wyrównaniami? czy 01 lipca on wiedział, że ma zaprzestać?
dżela

Napisano: 30 kwie 2014, 13:29

No własnie a gdy mi napisze , że nie zaprzestaje prowadzenia bo większcość z tego życie i zdaje sobie sprawę , ze bierze dotacje a tam pisze że prowadzi gopsodarstwo czy można mu wyrównac za okres od 1 lipca do dnia wejście w życie ustawy a potem odmówić czy wogóle odmówić
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 13:30

No własnie a gdy mi napisze , że nie zaprzestaje prowadzenia bo większcość z tego żyje i zdaje sobie sprawę , ze bierze dotacje a tam pisze że prowadzi gopsodarstwo czy można mu wyrównac za okres od 1 lipca do dnia wejście w życie ustawy a potem odmówić czy wogóle odmówić
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2014, 13:58

Dorcia82 pisze:No własnie a gdy mi napisze , że nie zaprzestaje prowadzenia bo większcość z tego żyje i zdaje sobie sprawę , ze bierze dotacje a tam pisze że prowadzi gopsodarstwo czy można mu wyrównac za okres od 1 lipca do dnia wejście w życie ustawy a potem odmówić czy wogóle odmówić
Przeczytaj jeszcze raz Art. Ustawy dotyczący rolników , małżonków lub domowników rolnika , ubiegających się o ZdO i odpowiesz sobie sam(a) .
mam56

Napisano: 30 kwie 2014, 14:00

dżela pisze:Mam 56 ok zaprzestaje sprawa jasna od 01.05.2014r. ja pytam co z wyrównaniami? czy 01 lipca on wiedział, że ma zaprzestać?
Ustawa jeszcze nie obowiązuje , a Ty chciałabyś , aby obowiązywała 1 lipca 2013 r.???
mam56

Napisano: 30 kwie 2014, 14:17

Odmowa całkowita ZdO od 1 lipca 2013 bo nie zaprzestał prowdzenia gospodarstwa. Dobrze myślę
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Strona 5 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem