wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 03 maja 2014, 9:57

ważne jest co zamiarem ustawodawcy, poseł Henryk Smolarz zgłosił poprawki, dotyczące przyznawania świadczenia pielęgnacyjnego dla rolników oraz specjalnego zasiłku opiekuńczego osobom zarejestrowanym w Powiatowych Urzędach Pracy.
Pierwsza z nich mówi, że prawo do zasiłku dla opiekuna przysługiwać będzie rolnikom, małżonkom rolników lub domownikom sprawującym opiekę nad osobą niepełnosprawną. Warunkiem jest zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania w nim pracy.[b] Rolnicy będą zobowiązani do złożeni ... fakt.[/b] Poprawka oznacza, że podleganie m.in. obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS nie będzie skutkowało brakiem możliwości otrzymywania specjalnego zasiłku opiekuńczego. Przypomnijmy, że do tej pory wiele gmin odmawiało rolnikom przyznania świadczenia pielęgnacyjnego w związku z wyrokiem NSA. Zmiana zaproponowana przez posła Smolarza ujednolica stosowanie prawa i i daje rolnikom sprawującym opiekę nad niepełnosprawnym członkiem rodziny prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Kati@

Napisano: 03 maja 2014, 10:21

OK. Kati załóżmy przychodzę do Ciebie jak interesant ,będę pisała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenie gosp. rolnego, czy będzie to jakiś druk zawierający pouczenie co rozumienie się przez zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego, czy tylko piszę, że zaprzestaję i wyliczam co przestaję robić , czy tylko ode mnie będzie wymagany suchy tekst, że zaprzestaję bez tłumaczeń. Przecież w obiegu świadczeń rodzinnych nie ma definicji zaprzestania prowadzenia gosp. rolnego, ja chcę podpisać takie oświadczenie, ale zwyczajnie chcę wiedzieć co to oznacza, tak konkretnie w praktyce. Tym bardziej, że piszę to pod odpowiedzialnością karną, ze względu na sytuację zdrowotną mojego dziecka mam już wystarczającą ilość problemów i nie chciałabym , żeby tak w "przenośni" kiedyś chodził za mną " agent" , no chyba , że będzie przystojny........ .
wwo

Napisano: 03 maja 2014, 10:31

dla mnie proste mają dziecko niepełnosprawne, czas poświęcają opiece i zaprzestają /rolnik/ lub nie wykonują pracy w gospodarstwie /żona rolnika/ wcale to nie musi być prawnie udokumentowane, bo nikt od nas tego nie wymaga - wystarczy ich oświadczenie,
Kati@

Napisano: 03 maja 2014, 10:47

bardzo ciekawy wyrok, co prawda nie dotyczący śp ale kwestii zaprzestania prowadzenia gospodarstwa do spraw emerytalnych
https://orzeczenia.suwalki.so.gov.pl/con ... -06-14_001
Kati@

Napisano: 03 maja 2014, 12:10

[quote="wwo"]Rolnicy mąż i żona prowadzą i pracują w gosp. rolnym, czyli małżonkowie co do prowadzenie mają zrównane prawa, bez znaczenia czyją własnością z małżonków jest gosp. rolne jak są obydwoje zgłoszeni do KRUS. Tylko domownik jest osobą pracującą , nie prowadzącą gosp. rolne. .............
I tu się mylisz . Małżonek może wspólnie prowadzić g.rolne , ale nie musi . Może tylko pracować w g.rolnym . Dzieje się to w sytuacji , gdy jest ubezpieczony w KRUS , przez małżonka rolnika(na którego jest zarejestrowane g.rolne) Jeżeli się mylę , proszę o przytoczenie konkretnych przepisów.
Gość

Napisano: 03 maja 2014, 12:45

Ludzie zakończcie już ten temat. W klawiaturę można stukać bez końca(chyba , że się popsuje).
Jak nie rozumiecie zapisu Ustawy w Art.3 , przynajmniej bezmyślnie nie komentujcie i nie dodawajcie swoich teorii spiskowych . Tam jest napisane czarno na białym : "Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym,o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań." Co chcecie więcej ??? Pozdrawiam .
mam56

Napisano: 03 maja 2014, 12:54

wwo pisze:OK. Kati załóżmy przychodzę do Ciebie jak interesant ,będę pisała oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenie gosp. rolnego, czy będzie to jakiś druk zawierający pouczenie co rozumienie się przez zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego, czy tylko piszę, że zaprzestaję i wyliczam co przestaję robić , czy tylko ode mnie będzie wymagany suchy tekst, że zaprzestaję bez tłumaczeń. Przecież w obiegu świadczeń rodzinnych nie ma definicji zaprzestania prowadzenia gosp. rolnego, ja chcę podpisać takie oświadczenie, ale zwyczajnie chcę wiedzieć co to oznacza, tak konkretnie w praktyce. Tym bardziej, że piszę to pod odpowiedzialnością karną, ze względu na sytuację zdrowotną mojego dziecka mam już wystarczającą ilość problemów i nie chciałabym , żeby tak w "przenośni" kiedyś chodził za mną " agent" , no chyba , że będzie przystojny........ .
Piszesz oświadczenie o treści z Ustawy i nic nie wyliczasz . Gospodarstwo prowadzi mąż , teść , teściowa , syn , wnuk ,sąsiad ....................... Przecież Ty opiekujesz się bliskim , o znacznym stopniu niepełnosprawności . Chyba , że się nie opiekujesz . Wtedy jest inna bajka .
mam56

Napisano: 03 maja 2014, 19:52

Może się mylę i szukam przysłowiowej "dziury w całym", ale mam prawo do wątpliwości. Od dziesięciu miesięcy zostałam pozbawiona świadczenia pielęgnacyjnego i na własnej skórze przekonałam się jak różnie może być interpretowany zapis odnoszący się co do prowadzenia gsp. rolnego. Dlatego dla własnego spokoju wolałabym wiedzieć co ustawodawca miał na myśli pisząc o zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego, przecież to nie jest chyba dziwne, że chce się wiedzieć co się podpisuje. Niejasne, niedoprecyzowane przepisy w prawie administracyjnym mają działanie przeciwko zainteresowanemu. Wy pracownicy świadczeń w tej kwestii macie jasną sytuację, rolnik ma Wam przedłożyć oświadczenie , nawet Was ustawodawca zwolnił z konieczności pouczenia. Nie mam teorii spiskowych wręcz cieszę się, że taki zapis w ustawie się pojawił, że uregulował sprawę rolników, że wykreślono zapis z ubezpieczeniem w KRUS ale niepokoi mnie brak definicji zaprzestania prowadzenia gosp.rolnego i nie wiem w jakim celu jest odnośnik do przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w art.3.1.
wwo

Napisano: 03 maja 2014, 20:18

Do Gość o rolnikach naczytałam się w Ustawie z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , do której jest odnośnik w art3.1 ustawy o ZDO. Zawsze jest ryzyko, że coś źle z niej zrozumiałam, no cóż smętny dzień. Już nie będę mącić, ale dzisiaj to nie tylko ja mam wątpliwości, na innym portalu dochodzą się o pkt. 7 w orzeczeniach. :cry:
wwo

Napisano: 03 maja 2014, 21:21

Ustawa z dnia 20 grudnia 1990 roku , określa zasady ubezpieczenia w KRUS (emerytalno-rentowe i chorobowe ,wypadkowe,macierzyńskie) , realizację świadczeń związanych z tym ubezpieczeniem , oraz wyjaśnia kto to jest rolnik , domownik rolnika .
Gość

Strona 9 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x