wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 02 maja 2014, 11:08

Nic nie zrobią, bo nic nie muszą robić za poprzedni okres kiedy przyznali świadczenie, bo przyznali na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów. Sytuacja zmienia się dopiero od dnia wejścia ustawy, kiedy pobieranie oświadczeń od rolników jest wymagalne, ale rolnik- opiekun jest nadal uprawniony. Proszę p. Iksa, żeby nie wprowadzał atmosfery "stracha" i nie traktował rolnika jako zło konieczne.
wwo

Napisano: 02 maja 2014, 12:01

wwo pisze:przyznali na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów.
Przepisy się nie zmieniły - tzn. katalog osób uprawnionych nie został rozszerzony. Należy/nie należy się tak jak zawsze.
wwo pisze:Nic nie zrobią, bo nic nie muszą robić za poprzedni okres kiedy przyznali świadczenie
Niestety z ustawy wynika jednoznacznie - co wskazała kb wcześniej - ,że wyrównania nie należą się rolnikom którzy nie zaprzestali prowadzenia gospodarstwa bądź pracy w nim. Niestety ponieważ jak pisałem wyżej przepisy się nie zmieniły prowadzi to do sytuacji, gdzie na podstawie tych samych zapisów ktoś kiedyś pobierał, a teraz nie będzie pobierał. Niestety - w przypadku odwołania może wyjść, że zawsze pobierał niesłusznie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 14:15

Ja pisalam oswiadczenie w czerwcu ur.ze nie pracuje w gospodarstwie,moj maz rowniez dolaczyl oswiadczenie ze wszelkie prace wykonuje sam.Dolaczylam plan dnia dziecka,zaswiadczenia z terapii itp.i nic odmowa.Moja znajoma ma dziecko z orzeczeniem,jej rola to podanie dziecku tabletek,pozatym dziecko normalnie funkcjonuje,ona czyli ta matka caly czs pracuje,doi krowy,pilnuje plantacji pomidorow i sp jej w lipcu nikt nie odebral.To jest wielka niesprawiedliwosc.Wwo ja bylam dzis w opiece,byla nieczynna,pisalas ze jestes w takiej samej sytuacji jak ja,gdybys sie czegos dowiedziala co ze zwrotem ,podziel sie wiedza,bo widze ze jestes bardziej biegla w tym temacie ;)
antosia

Napisano: 02 maja 2014, 14:23

"Iks" , sam zaprzeczasz sobie . Po twoich wywodach , widać , że masz dużo czasu na filozofię .
W filozofii jak się coś nie rozumie , co się czyta , należy to przeczytać jeszcze raz , dwa , trzy .....
I tak do skutku . Potem komentować . Nie odwrotnie . Nie stukaj bezmyślnie w klawiaturę i nie zgrywaj tu na forum mędrca od świadczeń .Jeżeli nie masz do czynienia w pracy z rolnikami , po co tu wlazłeś i wprowadzasz ludzi w błąd i siejesz ferment . Zaznaczam , że na zaczepki nie odpowiadam .
Gość

Napisano: 02 maja 2014, 14:54

Gość pisze: sam zaprzeczasz sobie
Poka gdzie.
Gość pisze:Jeżeli nie masz do czynienia w pracy z rolnikami , po co tu wlazłeś
Bo mam doświadczenie w realizacji ustawy i żadne inne nie jest mi potrzebne, żeby się na ten temat wypowiadać. Nie musiałem wydawać decyzji dla rolnika żeby wiedzieć jak ją wydać.
Gość pisze:wprowadzasz ludzi w błąd
Ty wprowadzasz ludzi w błąd. Jakie masz doświadczenie w realizacji ustawy i ile decyzji administracyjnych wydałeś? Ile decyzji administracyjnych widziałeś w życiu? Jakie masz doświadczenie zawodowe w realizacji przepisów, ustaw? Jakie masz doświadczenie w interpretacji zapisów prawa? Jakie masz wykształcenie podstawowe i uzupełniające pozwalające na formułowanie wykładni przepisów i ich interpretacje? Buziaki ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 15:22

A ja mam pytanie . Czy żona jak kocha się w nocy z mężem (lub odwrotnie) , to pracuje , czy jest zatrudniona ?
niunia

Napisano: 02 maja 2014, 15:49

To zależy czy dzieje się to z miłości, czy z obowiązku. Do Antosi, gdy coś będę nowego wiedziała dam znać. A biegła nie jestem, bo też nie mam świadczenia i dodatkowo nie wiem dlaczego go nie mam. Pozdrawiam.
wwo

Napisano: 02 maja 2014, 20:26

ustawa wchodzi w życie 15 maja, i dopiero od tego czasu są ważne oświadczenia o treści jak w ustawie i zapis o rolnikach także, a oni nawet wyrównań by nie dali typy pokroju Iksa i inne kgb
...

Napisano: 02 maja 2014, 20:54

A ja mam drugie pytanie .
Czy rolnik jest zatrudniony(a) w gospodarstwie , czy prowadzi g.rolne i czy małżonek lub domownik rolnika pracuje , czy jest zatrudniony w g.rolnym ?
Chodzi mi o wykładnię przepisów Ustawy o zatrudnieniu , a nie o interpretację , jak ktoś wcześniej zaznaczył , typów pokroju "Iks" .
niunia

Napisano: 03 maja 2014, 9:46

Rolnicy mąż i żona prowadzą i pracują w gosp. rolnym, czyli małżonkowie co do prowadzenie mają zrównane prawa, bez znaczenia czyją własnością z małżonków jest gosp. rolne jak są obydwoje zgłoszeni do KRUS. Tylko domownik jest osobą pracującą , nie prowadzącą gosp. rolne. Te zapisy dotyczą ustawy o ubezpieczeniu rolników a co za tym idzie po osiągnięciu określonego wieku i odpowiedniej ilości okresów składkowych tylko opłacanych a KRUS ( co najmniej 100 kresów) zdobywa się uprawnienia do zaopatrzenia emerytalnego. Jak ma się to do ustawy o świadczeniach rodzinnych nie wiem , przecież opiekunowie są osobami młodymi, zdolnymi do podjęcia pracy i czynili by to gdyby nie opieka nad niepełnosprawnym członkiem rodziny, przecież nikt nam nie zagwarantuje, że raz przyznane świadczenie będziemy pobierać aż do wieku emerytalnego a nawet do śmierci. Podkreślam, celem świadczenia pielęgnacyjnego jest wsparcie rodziny a nie jej niszczenie.
wwo

Strona 8 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x