Czy wliczacie okres odbytego stażu pracy z urzędu pracy do dodatku stażowego pracownikowi? Bo nie wliczałam i zastanawiam się nad korektą. Czy robiliście korektę dod. stażowego i za jaki okres? Proszę piszcie
Napiszę, bo jak zwykle jest dużo wyświetleń, ale pomocy brak czasami tez potrzebuję porady a nikt się nie odezwie.
okres stażu z PUP zaliczam do okresu zatrudnienia od którego zależy dodatek stażowy. Jeżeli wcześniej go nie zaliczyłaś to zrób to teraz oczywiście musisz mieć na to dowód więc zaświadczenie z PUP o odbytym stażu i wtedy liczysz od miesiąca następującego po zmianie, tzn. jeżeli dostałaś takie zaświadczenie w tym miesiącu to od czerwca 2016r., a jeżeli dawno temu i nie zaliczyłaś to musisz wyrównać.
Dokładnie, zrobiłam tak samo, poprosiłam pracownika o zaświadczenie z PUP, potem wpływka z datą dostarczenia i od następnego miesiąca doliczyłam ale jeśli takie zaświadczenie było wcześniej i zostało przeoczone nie z winy pracownika to wtedy wyrównanie.
Jeszcze mam jedno pytanie czy wchodzi tutaj możliwość przedawnienia roszczeń przez pracownika? Błąd kadrowej że nie zauważyła w dokumentacji zaświadczenia z PUP. ??
przedawnienie nie próbowałabym bo jak wie, że mu się należy i się odwoła to i tak zapłacić - wyrównać musisz, a jeżeli szef nie zgadza się na wyrównanie, bo zrzuci winę na kadrową, to wtedy co ona musi ze swojej kasy zapłacić - tego nie wiem bo niby za swoje błędy się odpowiada ale u mnie tego nie ma i z księgową też zawsze się idzie też dogadać, bo jakieś dodatkowe pieniądze ośrodek posiada, a i szef może się przychyli.