wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 03 sty 2012, 11:42

Ja w ogóle to mam dylemat jak brać dochód dziecka netto czy brutto?, nigdzie nie znalazłam odnośnika w nowej ustawie. Dopiero przy usamodzielnieniach jest mowa o ustawie o świadczeniach rodzinnych. Ma ktoś z was interpretację do tego lub może mi pomóc jak mam ten dochód brać.
~lady

Napisano: 03 sty 2012, 12:29

No i słuchajcie, jak jest z tym dodatkiem dla sierot zupełnych - jest dochodem czy nie wg nowych przepisów?
~Praco

Napisano: 03 sty 2012, 12:59

Nie jest. Chyba, że według jakichś zusowskich przepisów jest zaliczane do uposażenia rodzinnego ale nie sądzę bo uposażenie rodzinne to tyczy się chyba tylko prokuratorów, mundurówek.
~Iza

Napisano: 03 sty 2012, 13:50

Iza - to jest twoja subiektywna opinia, czy może Waszego prawnika lub MPiPS? Swoją drogą ja też sądzę, ze nie jest dochodem, ale..... różnie to bywa:)
~Praco

Napisano: 03 sty 2012, 18:06

To jest moja subiektywna ocena. My nawet prawnika nie mamy w PCPR :( a ten ze starostwa, z którego usług możemy rzekomo korzystać nie bardzo zagłębia się w nasze sprawy i na wszelkie zapytania, które muszę kierować pismem, czekam miesiąc.
~Iza

Napisano: 04 sty 2012, 9:54

u nas radca twierdzi, że dodatek nie jest dochodem i ja tak będę to traktować.
~grazka

Napisano: 04 sty 2012, 19:30

Dodatek nie jest dochodem.
Dochód liczymy brutto.
Poprzednio liczyliśmy netto bo ups mówiła że dochód pomniejszamy.... W ustawie o pieczy nie ma odnośnika że pomniejszamy więc moim zdaniem liczymy brutto.
U nas tak podchodzimy.
~ina

Napisano: 12 sty 2012, 12:48

tu jest otrzymywanych i tam było otrzymywanych a pomniejszanie dochodu dotyczycło wyłacznie ustalenia dochodu do kryterium dochodowego więc nie wiem po co wsdzystko komplikowac
~małgorzata

Napisano: 12 sty 2012, 18:30

U nas prawnik stwierdził, że dodatek sierocy jak sama nazwa wskazuje jest dodatkiem do renty (nie można dostać samego dodatku dla sierot) i jako taki, jest elementem renty. Więc my będziemy go traktować jako dochód dziecka.
Coś w tej interpretacji jest, bo decyzja ZUS jest o przyznaniu renty rodzinnej a nie o przyznaniu renty rodzinnej i zasiłku sierocego.
~Grzegorz

Napisano: 13 sty 2012, 9:36

Masz rację, ale myślę, że tu należny zastosować antologię do starego przepisu ustawy ops o dochodzie dziecka - tam wyraźnie pisze renta wraz z dodatkiem sierocym, wiec jeśli tutaj napisali tylko renta to raczej bez dodatku sierocego. My w każdym razie nie liczymy dodatku do dochodu.

A co do tematu brutto czy netto to także uważam, że należy zastosować analogię o czym już wyżej napisała małgorzata.
~iwa

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x