Mam mała a może i dużą uwagę co do jednej zwłaszcza wypowiedzi a może raczej podsumowania.
A chodzi mi o wypowiedź niejakiej Kasi 2
cyt. \"Ale analfabetyzm mamy w Polsce
a my klientów do roboty chcemy wysłać. \"
Widzę że uważasz siebie za wykształconą osobę skoro potrafisz tak dowalać innym, ale wiedz że życie jest okrutne i niejednokrotnie ludzie po raz pierwszy spotykają się z urzędami a zwłaszcza OPS-ami, i niestety nie potrafią zwracać się do tych instytucji z prośbą o pomoc niejednokrotnie nawet się tego wstydząc że muszą jak to ktoś zauważył żebrać. Ale niestety żyjemy w rzeczywistości takiej jakiej żyjemy i nie tobie ani nikomu innemu nie dane jest oceniać czy ktoś jest douczony czy też nie. to nie jest forum polonistyczne ani stylistyczne lecz ludzie tu szukają wsparcia i pomocnej dłoni.
A jeżeli tobie robi tak straszną trudność wystukania kilku słów w celu wspomożenia kogoś nie pisz najlepiej nic a i wzór tego czegoś co ty nazywasz prośbą ja osobiście wyrzuciłbym do śmietnika gdyż pisanie w taki sposób podania jak twoje świadczy o analfabetyźmie a może raczej o braku umiejętności stylistycznych. Gdy piszemy podanie musimy wiedzieć że to jest prawo które dane jest przez ustawodawcę w celu pomocy kobietom w ciąży i po porodzie, ale musimy niestety troszkę się wysilić i opisać trudną sytuację życiową jak również czy mamy możliwości zyskania pomocy od rodziny najbliższej , najlepiej oczywiście pisać że takowej nie mamy gdyż OPS od razu was odeślą do nich. Pamiętajcie że w 80% środki przyznawane są po tzw odwołaniu do Wojewody (tam one zazwyczaj nie trafiają gdyż OPS reagują od razu na waszą korzyść, chyba że nie wysyłacie ich za ich pośrednictwem, a tego się boją jak diabeł święconej wody). Życzę wszystkim powodzenia i otrzymania pomocy
Nie chciałam Cię urazić. Przykro mi że poczułeś się dotknięty.
Jednakże może Ty pozostaw swoje komentarze dla siebie!
W wielu OPSach są druki podań które wyglądają bardzo podobnie do tego które zaproponowałam. Różnią się tym, że nie jest wpisane o jaką pomoc klient prosi tylko na co! I nie zawsze wymaga to uzasadnienia.
To pracownik socjalny podczas wywiadu ustala z klientem i jego rodziną jego aktualną sytuację! Co do pomocy ze strony rodziny to albo klient pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną albo pracownik przeprowadza wywiad tzw alimentacyjny!
Nie wiem skąd masz takie informacje, że 80% zasiłków przyznaje się po odwołaniu do SKO!!!!! / a nie do wojewody jak Ty twierdzisz! / Nie wiem jak można złożyć odwołanie bez udziału OPS-w końcu razem z odwołaniem przesyła się akta klienta i inne dokumenty z OPS. Może Ty nie masz na myśli pomocy finansowej z Ośrodka Pomocy Społecznej!
Nie wprowadzaj ludzi w błąd!
Prośbę o pomoc można złożyć na wyrwanej kartce z zeszytu, nie trzeba się rozpisywać! Można też zgłosić prośbę telefonicznie!!!
Fakt jest taki Kasia 2 ,że jest to internet i każdy pisze nie używając kropki na ż,itp.Ktoś może też robic błędy ponieważ szybko pisze,tego nie wiesz,więc nie pisz opłakanych tekstów,dla mnie ludzie mogą nawet pisać uczy przez ó ,nie czepiaj sie pisowni a patrz na siebie.