zależy jak to jest u Ciebie w gminie...kiedy są sesje rady miasta :)najlepiej nie czekać na ostatnią chwilę...nawet jesli teraz to zalatwisz...wzór dokumentów będzie obowiązywał od 1 lipca...
Ja na wniosku zamieszczam rubrykę z numerem telefonu, ale obok niej "*" opisana jako rubryka nieobowiązkowa. Myślę, że nikt nie będzie się w stanie do tego doczepić, bo przecież nie wymuszam numeru telefonu jak ktoś nie będzie chciał podać. Telefon w wielu przypadkach powoduje to, że procedura jest dużo krótsza w przypadku nieścisłości, a jakby nie patrzeć to raczej działanie na korzyść zarówno naszą jak i petentów, bo wiele nieścisłości idzie wyjaśnić w kilka sekund zamiast niepotrzebnego wydłużania sprawy. Także jak dla mnie, jeżeli ktoś się doczepi do takiej rubryki musi być niesamowicie upierdliwy i niepraktyczny.brodafix pisze: ↑12 lut 2021, 12:11no tak dokładnie o to chodzi...ale fakt...jesli ktos ma jeszcze inne swiadczenia...to moze byc pomocne..
u nas był jeszcze nr telefonu... na wniosku ( co bardzo ułatwiało sprawę ) ale poszedł się ..![]()
cóż poradzimy sobie w inny sposób gdyż tak jak powiedziałem, z racji precyzji nie warto ingerować w samą treść wniosku oraz deklaracji ale kto powiedział , że nie można tego umieścić poza wnioskiem jako np. adnotacje ...![]()
trzeba być czasem trochę lisem jak to mówią
Nie wiem jak Wy, ale ja daję oświadczenia dla każdej pełnoletniej osoby i to załatwia sprawę PESEL, bez umieszczania go na wniosku.
Co za tym zapisem idzie to dość istotna zmiana. Do tej pory osoba, która np. wynajęła mieszkanie spółdzielcze w tym miesiącu, w którym składała wniosek mogła mieć przyznany dodatek mieszkaniowy od miesiąca następnego, ponieważ ponosiła wydatki "z góry" i można je było liczyć. W chwili obecnej taka osoba nie może otrzymać dodatku mieszkaniowego od miesiąca następnego od wynajęcia mieszkania, a dopiero po 2 miesiącach, bo nie jest w stanie się okazać wydatkami w miesiącu poprzednim.:-) pisze: ↑10 mar 2021, 14:23
12. Łączna kwota wydatków na mieszkanie za ostatni miesiąc ***)
***) Miesiąc, w którym składany jest wniosek...tak jest obecnie więc chyba łączną kwotę wydatków i teraz należało wpisywaćzmieni się jedynie miesiąc...bo będzie to miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku.
")w art.7:a)w ust.1 zdanie drugie otrzymuje brzmienie:„Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.”
Nie jest w stanie okazac wydatków, bo ich nie poniosla dlatego nie powinna skladac wniosku...a dopiero w kolejnym miesiacukryops pisze: ↑06 kwie 2021, 14:43Co za tym zapisem idzie to dość istotna zmiana. Do tej pory osoba, która np. wynajęła mieszkanie spółdzielcze w tym miesiącu, w którym składała wniosek mogła mieć przyznany dodatek mieszkaniowy od miesiąca następnego, ponieważ ponosiła wydatki "z góry" i można je było liczyć. W chwili obecnej taka osoba nie może otrzymać dodatku mieszkaniowego od miesiąca następnego od wynajęcia mieszkania, a dopiero po 2 miesiącach, bo nie jest w stanie się okazać wydatkami w miesiącu poprzednim.:-) pisze: ↑10 mar 2021, 14:23
12. Łączna kwota wydatków na mieszkanie za ostatni miesiąc ***)
***) Miesiąc, w którym składany jest wniosek...tak jest obecnie więc chyba łączną kwotę wydatków i teraz należało wpisywaćzmieni się jedynie miesiąc...bo będzie to miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku.
")w art.7:a)w ust.1 zdanie drugie otrzymuje brzmienie:„Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.”
Gosia1981: możesz udostępnić lub przesłać ten załącznik ?Gosia1981 pisze: ↑17 mar 2021, 8:50Na wniosku jak zawsze zarządca wypisuje u nas łączne wydatki, a na osobnym druku, który stanowi załącznik do wniosku mamy rozpisane poszczególne składniki wydatków, tj. czynsz, koszty eksploatacyjne, fundusz remontowy, opłata za co, ccw, za wodę i kan., opłata za wywóz śmieci.Cytrynka pisze: ↑17 mar 2021, 8:18Proszę o info czy wydatki na wniosku wpisujecie tylko jako łączna kwota wydatków czy macie rozpisane na składniki takie jak np. czynsz, woda, śmieci ..... bo faktycznie w TBS czynsz obniżam do stawki gminnej i co wtedy jeśli nie będę mieć kwoty czynszu na wniosku??
dokładnie....przekombinowało wiele osób tylko nie wiem po co...kalina.malina pisze: ↑19 kwie 2021, 10:11Przejrzałam kilkadziesiąt uchwał na temat wniosku o dm...
Co drugi wniosek mówi ze wykazujemy wydatki z miesiąca składania wniosku :O co oznacza ze jest niezgodny z ustawą. Co któraś uchwała że wchodzi w życie 14 dni od ogłoszenia a nie od 1 lipca. Kilka bez wzmianki o fałszywych oświadczeniach... w kilku wnioskach tyle danych włącznie z klauzulami ze współczuje zmiany uchwał gdy się cokolwiek zmieni.
W jednym wniosku znalazłam wzór zaświadczenia o zatrudnieniu jako załącznik gdzie jest tekst o przyznanych zasiłkach rodzinnych i zasiłkach wychowawczych z kwota i liczbą dzieci - oczywiscie w nagłówku zasiwdczenia nazwa pracodawcy i do podpisania przez pracodawce :O
i to juz popublikowane w dziennikach.