zakończenie urlopu wychowawczego 31.12.2018r. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 18 lut 2019, 14:15

logika logika a utrata z tytułu uzyskania urlopu to nie to samo co utrata z tytulu zatrudnienia:D i uzysk z tytulu rozpoczecia urlopu to nie to samo co uzysk z zatrudnienia.... nie spieram się,że ja na pewno robię dobrze, a Ty źle, może jest odwrotnie :) tym niemniej tak kiedyś ustaliliśmy to rozumiec i tak stosujemy :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 14:51

Według mnie ustawa wskazuje na konkretną okoliczność, która nastąpiła w konkretnym dniu i tyle.
Ale ja to rozumiem, każdy "przyzwyczaja się" do swojej wersji :) i ciężko przyjąć inny punkt widzenia. A o ile dobrze pamiętam, u nas też był dawno temu o to spór... ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 15:18

kb pisze:logika logika a utrata z tytułu uzyskania urlopu to nie to samo co utrata z tytulu zatrudnienia:D i uzysk z tytulu rozpoczecia urlopu to nie to samo co uzysk z zatrudnienia.... nie spieram się,że ja na pewno robię dobrze, a Ty źle, może jest odwrotnie :) tym niemniej tak kiedyś ustaliliśmy to rozumiec i tak stosujemy :)
Dokładnie dopiero 01.01. - jest czysta, bez urlopu, dochód uzyskany za luty 2019.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 19:06

uważam tak jak noteev, zakończenie urlopu wychowawczego z dniem 31.12. jest jednocześnie dniem uzyskania dochodu, więc netto za styczeń. (p.s. jeżeli mamy świadectwo pracy z dniem 31.12. to też tego dnia osoba jest jeszcze zatrudniona - to jest ostatni dniem pracy w kwestii , że dopiero od 01.01. ww. osoba jest "czysta")
Pl_30
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 8:25
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń wychowawczych

Napisano: 19 lut 2019, 13:42

również uważam tak jak noteev. na szkoleniu u P. Wardacha było mówione, że w tym przypadku uzyskiem jest zakończenie urlopu a nie powrót do pracy. czyli za styczeń przeliczenie od lutego
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 19 lut 2019, 15:13

nigdy tak nie robiłem, raz w związku z wpisami na forum zrobiłem tak jak chce noteew. Sprawa poszła akurat do SKO. SKO się mocno przejechało. Tak samo jak przejechało się z wersją, że utratę dochodu w takim wypadku można stosować dopiero od lutego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 16:15

Chwali Ci się, że liczysz się z opiniami forumowiczów :P, a z tego co pamiętam, nie takie rzeczy Twoje SKO robiło :D
Poważnie mówiąc, rzeczywiście była kiedyś gorąca dyskusja na ten temat i niestety, ale większość uczestników przychylało się do opcji zakończenia urlopu wychowawczego, zamiast dnia powrotu do pracy po zakończeniu urlopu. Dla mnie sprawa jest jasna: koniec urlopu wychowawczego w jakimkolwiek dniu grudnia jest zdarzeniem, o którym mówi ustawa i w związku z tym obliguje nas do doliczenia dochodu z miesiąca następującego po grudniu. Ale jeśli sobie życzycie, możecie interpretować to inaczej... :)

P.S. I chyba EOT...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 16:19

moim zdaniem osoba kończąca urlop w dniu 31.12 w grudniu nie miała żadnego dochodu.
Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 16:36

Ja to czytam tak: za dzień uzyskania uznajemy ostatni dzień, do którego miała przyznany urlop wychowawczy, a to, że nie miała żadnego dochodu w grudniu nie ma znaczenia, bo interesuje nas dochód z miesiąca następującego po miesiącu...
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2019, 8:43

za luty ewidentnie!
pablo90115
Stażysta
Od: 11 cze 2016, 12:42
Zajmuję się: ŚW, ŚR