zamknięcie NK - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 16 wrz 2014, 9:10

Czy można zamknąć NK z powodu ustania przemocy i braku zasadności: tzn jedna osoba dotknięta przemocą wyprowadziła się i nie mieszka ze sprawcą, natomiast wobec drugiej osoby dotkniętej przemocą przemoc ustała.Dzięki za pomoc
maja19

Napisano: 16 wrz 2014, 10:38

takkkkkkkkkkkkkkkk
t.franek

Napisano: 29 paź 2014, 8:54

I na pewno nie trzeba prowadzić 3 miesiące procedury?
ghj

Napisano: 29 paź 2014, 13:46

nigdzie nie jest napisane ile ma trwać procedura, np. że 3 miechy. ale ja bym dla św. spokoju monitorował sytuację rodziny przez jakiś czas jeszcze
turlaj

Napisano: 03 lis 2014, 20:51

A czy wysyłacie zawiadomienie o zakończeniu procedury sprawcy przemocy? czy tylko ofierze i np. na Policję?
JuWa

Napisano: 05 lis 2014, 9:18

ani osoby doznającej ani sprawcy nie informujesz
turlaj

Napisano: 05 lis 2014, 9:21

Należy ich powiadomić.Takie mieliśmy zalecenia po kontroli.
t.franek

Napisano: 05 lis 2014, 10:23

a my mieliśmy , żeby ich nie powiadamiać, ponieważ nie są podmiotami, a osobami uczestniczącymi w procedurze. podmioty informujemy takie jak szkoła, gops, policja, zespół kuratorskiej służby sądowej, ośrodek zdrowia, inne uczestniczące.
turlaj

Napisano: 05 lis 2014, 12:07

oczywiście, że franek ma rację. Są podmiotami i uczestnikami w procedurze. Powiadamiasz zatem wszystkich. Amen .
Nie wprowadzajcie zamieszania.
emilka14

Napisano: 05 lis 2014, 13:21

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Miałam właśnie dylemat. Poprzednia osoba która prowadziła u nas NK zawiadamiała wszystkich: sprawcę, ofiarę i instytucje. Ja gdzieś w komentarzach do procedury wyczytałam, że sprawcy nie informujemy ( jakoby żeby utrzymywać sprawcę w przekonaniu, że zespół nadal obserwuje sytuację w rodzinie). W rozporządzeniu mamy napisane, że informujemy podmioty uczestniczące w procedurze. Ale chyba zawiadomienie wszystkich: ofiary, sprawcy i instytucji będzie najwłaściwsze.
JuBa

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x