Zasady umieszczania i odpłatności w ZOL

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~yana

Re: Zasady umieszczania i odpłatności w ZOL

Post autor: ~yana »

Witam. Czy ktos orientuje sie jak dlugo moze przebywac chora osoba w ZOL i jak mozna przeniesc chora osobe z jednego konca Polski do innego ZOL odleglego wojewodztwa ze wzgledu na mieszkajaca tam rodzine. Zgory bardzo dziekuje za podpowiedz w tej sprawie. Pozdrawiam.
~kkk

Post autor: ~kkk »

zol kompletuje dokumenty pielegnirka srodowiskowa a nie OPS
~Ela

Post autor: ~Ela »

Decyzja na pobyt w ZOL wydawana jest na 6-miesięcy, ale jest to też uwarunkowane od stanu zdrowia . Okres pobytu może być skrócony lub w wyjątkowych sytuacjach wydłużony.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Przeniesienie między zakładami opiekuńczo-leczniczymi to kwestia formalności, składa się dokumenty, i jeśli jest wolne miejsce, trzeba sobie zorganizować transport. Można spróbować w pogotowiu, ale ponieważ liczą sobie dość drogo za kilometr, lepiej transport prywatny - jeśli stan zdrowia pacjenta na to pozwala. Jeęli chodzi o to kto zajmuje się umieszczaniem w ZOL...NZOZ może skompletować dokumenty, ale jeśli osoba jest w domu, jest samotna i nie może liczyć na pomoc rodziny czy sąsiadów, to przeważnie spada na OPS, bo tam przeważnie zgłasza się takie przypadki.
ania
~hala

Post autor: ~hala »

Jaka słuzba zdrowia załatwia. Jesli ktoś jest pacjentem to tak załatwia ale pracownik socjalny jesli takowego zatrudnia, a inaczej załatwia OPS bo w ZOLu taniej.
~Andrzej

Post autor: ~Andrzej »

Jak bedzie obliczana odplatność za pobyt w ZOL. Pacjent i jego zona utrzymuja sie z jednej renty. Czy oplata będzie obliczana od calej rent czy od polowy ? Zona zostaje w domu.
~Jan

Post autor: ~Jan »

Witam! Mam niesprawnego brata, który przebywa już 10 miesięcy w Zakł. Opiekuńczo- Leczniczym, jest to zakład niepubliczny, brat ma niską emeryturę, 724,53 zł brutto. Miesięczny pobyt w Zakładzie kosztuje 1400 zł, do chwili obecnej różnicę dopłacałem ze swoich dochodów ale teraz straciłem pracę i nie stać mnie na dopłaty. Proszę poradźcie co mam zrobić, czy jest jakieś inne źródło finansowania kosztów pobytu w Niepublicznym Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym albo możliwość przeniesienia do Zakładu publicznego, wiem jednak, że trudno tam wywalczyć miejsce. Jak to rozgryźć? Pozdrawiam
Ciekawska

Post autor: Ciekawska »

Mam pytanie dotyczące kwestii wyszukiwania ZOLi. Co w przypadku gdy osoba wymagajaca umieszczenia w ZOLu przebywa w szpitalu, ma bliskich, którzy się nia ineresuja.. Kto powinien organizować Kwestię umieszczenia w zakladzie? rodzina? czy pracownik? Jaka jest tu rola pracownika?
ODPOWIEDZ