do Karola, myślę, że tu ma zasosowanie przepis art. 8 ust 12 ustawy o pomocy społ. \"W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby... przez okres, za który uzyskano ten dochód\"
Jeszcze raz: zasiłek pielęgnacyjny przysługuje mieszkańcowi dps, jeżeli nie jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego i ponadtto ponosi jakąkolwiek odpłatność za tenże dom z własnego dochodu.
Dochodem w świetle ustawy o pomocy społecznej jest również dodatek i zasiłek pielęgnacyjny, co znaczy że je równiez wliczamy do odpłatnośći za pobyt w dps
uważam, że zasiłek za miesiąc kwiecień a uzyskany w miesiącu maju należy uwzględnić w kwietniu i oczywiście dodać rente za kwiecień, suma tych dwóch swiadczeń to podstawa ustalenia opłaty za pobyt w DPS, analogicznie w maju - zasiłek za miesiąc maj plus renta za maj - przynajmniej ja tak robię kiedy dostaję wyrównania czy to renty, czy dodatków pielegnacyjnych czy zasiłków
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY NALEZY SIE OSOBOM UMIESZCZONYM NA TKZ. STARYCH ZASADACH ZGODNIE Z NOWELIZACJĄ USTAWY O POMOCY SPOŁECZNEJ I INTERPRETACJĄ MINISTERSTWA Z DNIA 27.05.2008 Zgodnie z art. 16 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity: Dz.U. 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.) DOMY NIE SĄ PLACÓWKAMI ZAPEWNIAJĄCYMI CAŁODOBOWE UTRZYMANIE, PONIEWAŻ NA MIESZKAŃCU CIĄŻY OBOWIĄZEK PONOSZENIA KOSZTÓW UTRZYMANIA ZG. Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI. ZARÓWNO ZASIŁEK JAK I DODATEK WLICZA SIĘ DO DOCHODU MIESZKAŃCA I W ODPOWIADAJĄC KAROLOWI PODPISUJE SIE POD WYPOWIEDZIĄ KOLEŻANKI.... DYTKO!
to conajmniej dziwne wg ustawy o emeryturach art.140 dodatek pielegnacyjny nie wlicza sie do dochodu, natomiast przy odpłatnościach za DPS wlicza sie -Ustawa o pomocy społecznej art.8 ust.3 lub 4.
Nowa paranoja - Zus, Krus nalicza od sumy brutto(bez dodatku pielegnacyjnego) 65% płatności, a dps 70% od sumy netto(z dodatkiem pielęgnacyjnym) co tu jest czyżby \"wolna amerykanka\"
jedna Polska ale inne interpretacje tych ustaw?
Czy ktoś mi to wytłumaczy?
Ja byłabym 100% zdrowsza i szczęśliwsza gdyby mi to ktoś wyjaśnił, a ile problemów z pobieraniem dopłaty do pobytu przez mieszkańców DPS to by rozwiązało- stres mniejszy dla mieszkańca, któremu co najmniej 12 razy w roku tłumaczę ten problem i moja praca też byłaby spokojniejsza- no cóż- bo to Polska właśnie.