Zasiłek pielęgnacyjny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 22 lut 2011, 18:00

Ten sam problem z tłumaczeniem - dodatek i zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od podatku dochodowego, dlatego ZUS nie nalicza od niego odpłatności a te różnice w przepisach to tylko dla nas w dps-ach dodatkowa robota. Dobrze, że nauczyliśmy ZUS, że nie tłumaczą już naszym mieszkańcom, że pobieramy \"bezprawnie\" od nich pienmiądze.....
~aaaaa

Napisano: 23 lut 2011, 21:22

I od sierocego też nie przekazują na odpłatność.Zdrowia
~pracownik socjalny

Napisano: 08 mar 2011, 18:55

masz rację - trzeba mieć zdrowie......
~aaaaa

Napisano: 08 mar 2011, 18:56

masz rację - trzeba mieć zdrowie......
~aaaaa

Napisano: 09 mar 2011, 15:30

moim mieszkańcy na tzw starych zasadach maja zasiłki pielęgnacyjne , pamiętam jak hurtem pisałam prawie 140 wniosków.
~socjal

Napisano: 09 mar 2011, 15:41

A gdy zasiłek pielęgnacyjny jest jedynym dochodem osoby, jest to osoba niepełnoletnia, to czy zaliczamy go do dochodu i ustalamy na tej podstawie odpłatność jaką ma ponosić?

Takie pytanie pojawiło nam się przy trochę innej sprawie i podczas analizy art. 62 ust. 1 ustawy o pom. społ. wyczytalismy, że opłata za dps może być potrącana 1) z emerytury lub renty... 2) z zasiłku stałego. Ani słowa o pielęgnacyjnym. Osoba jest młoda, dlatego nie nabyła jeszcze uprawnień do renty czy z. stałego, a jest już mieszkańcem dps.

Pozdrawiam ;)
~OPS nad morzem

Napisano: 10 mar 2011, 9:56

u nas liczą taki zasiłek jako dochód (osoby nieletniej)
~zosia

Napisano: 11 mar 2011, 17:20

U mnie też, ale z zasiłku pielęgnacyjnego nie potrącają. Decyzja jest tak konstruowana, że ma dopłacać w kasie
~aaaaa

Napisano: 20 lip 2013, 0:44

mam mały problem dotyczący dodatku pielęgnacyjnego.
Mam Panią na starych zasadach, której wystepuję o dodatek pielęgnacyjny do emerytury gdy przebywa w szpitalu ponad 14 dni. wtedy ZUS wylicza i przyznaje dodatek za ten okres. moje pytanie brzmi czy ta kwota ma wpływ na decyzję o odpłatności z MOPR i czy powinnam poinformować MOPR o takim facie. Zaznaczam ze na decyzji o odpłatności pisze że MOPR powinien być zawiadomiony o każdorazowej zmianie dochodu.
Z góry dziękuje za odpowiedź
~Wioleta

Napisano: 24 lip 2013, 16:00

Jeżeli jest na starych zasadach to jaki MOPR? decyzję o odpłatności wydaje PCPR. nie wlicza się to do dochodu i nie wydaje nowej decyzji, gdyż jest to jednorazowe świadczenie.
~DPS W

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x