Ten sam problem z tłumaczeniem - dodatek i zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od podatku dochodowego, dlatego ZUS nie nalicza od niego odpłatności a te różnice w przepisach to tylko dla nas w dps-ach dodatkowa robota. Dobrze, że nauczyliśmy ZUS, że nie tłumaczą już naszym mieszkańcom, że pobieramy \"bezprawnie\" od nich pienmiądze.....
A gdy zasiłek pielęgnacyjny jest jedynym dochodem osoby, jest to osoba niepełnoletnia, to czy zaliczamy go do dochodu i ustalamy na tej podstawie odpłatność jaką ma ponosić?
Takie pytanie pojawiło nam się przy trochę innej sprawie i podczas analizy art. 62 ust. 1 ustawy o pom. społ. wyczytalismy, że opłata za dps może być potrącana 1) z emerytury lub renty... 2) z zasiłku stałego. Ani słowa o pielęgnacyjnym. Osoba jest młoda, dlatego nie nabyła jeszcze uprawnień do renty czy z. stałego, a jest już mieszkańcem dps.
mam mały problem dotyczący dodatku pielęgnacyjnego.
Mam Panią na starych zasadach, której wystepuję o dodatek pielęgnacyjny do emerytury gdy przebywa w szpitalu ponad 14 dni. wtedy ZUS wylicza i przyznaje dodatek za ten okres. moje pytanie brzmi czy ta kwota ma wpływ na decyzję o odpłatności z MOPR i czy powinnam poinformować MOPR o takim facie. Zaznaczam ze na decyzji o odpłatności pisze że MOPR powinien być zawiadomiony o każdorazowej zmianie dochodu.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Jeżeli jest na starych zasadach to jaki MOPR? decyzję o odpłatności wydaje PCPR. nie wlicza się to do dochodu i nie wydaje nowej decyzji, gdyż jest to jednorazowe świadczenie.