wystąp z wnioskiem do OPS czy MOPR (nie wiem co tam u Was jest) o zasiłek pielęgnacyjny i będzie miała co miesiąc 153 zł.
I nie będziesz bawić się z ZUS.
i oczywiście wtedy zmieni się decyzja o odpłatności
do socjal
u mnie w dps też są osoby na tzw. starych zasadach ale nie mają zas. pielęgnacyjnych. Możesz napisać na jakiej podstawie tym osobom przyznali zasiłek? Nasz OPS twierdzi, że tym osobom się nie należy.
u nas wszyscy mieszkancy, którzy spełniaja kryteria maja zasiłek pielęgnacyjny.
Jezeli dobrze pamietam, to to, że mieszkańcy ponosza odpłatność za Dom to powinni dostać. Nie dostaja ci, którzy przebywają w ośrodkach z całodobową opieką, ale nieodpłatnie. Sprawdź sobie interpretacje.
Socjal ma rację należy się zasiłek pielęgnacyjny mieszkańcom na starych zasadach . Nasz Ośrodek też twierdził że nie, ale mieszkańcy napisali wnioski. Dostali z OPS odmowy. Odwołali się do SKO i OPS musiał im wszystko wyrównać. Składajcie wnioski do OPS-ów.
a co z osobami, które mają emerytury, znaczny stopień bądź są niezdolne do samodzielnej egzystencji i maja ukończone 75 lat i przebywają na starych zasadach? Czy Ci mieszkańcy są uprawnieni do dodatku pielęgnacyjnego ale go nie otrzymują z racji zamieszkiwania w dps czy im należy się zasiłek pielęgnacyjny? Według mnie zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje gdyż są uprawnieni do dodatku i gdyby nie zamieszkiwali w dps to dodatek by im przysługiwał. Dobrze myślę?