ZDO a Rolnicy- Kompleksowo POMÓŻCIE :((( - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 16    [ Posty: 153 ]

Napisano: 23 cze 2014, 15:14

zaprezentuj podstawę prawną na inne stanowisko.

Tak samo ubezwłasnowolniony jest pracujący czy prowadzący działalność.
Czytałem nawet o takim jednym , który się o to burzył, ale przegrał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 15:17

"Elmer" My tu dyskutujemy o "domowniku" ubiegającym się o ZDO.
"kb" KRUS go nie wyrejestruje, bo on oświadczy, że pracuje w gosp. domowym związanym z tym gosp. rolnym .
PalaczGrzybow

Napisano: 23 cze 2014, 15:20

a podstawa prawna, proszę bardzo : oświadczenie na piśmie, że zrzeka się ubezpieczenia w ZUS.
PalaczGrzybow

Napisano: 23 cze 2014, 15:21

mieszasz wątki.
KRUS go nie wyrejestruje bo on coś oświadczy. KRUS go wyrejestruje bo ma płacony ZUS
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 15:25

"Elmer, po przyznaniu się do błędu, nie traci się wypracowanego autorytetu. Nie bój się.
Dalsza dyskusja staje się jałowa.
PalaczGrzybow

Napisano: 23 cze 2014, 15:28

jakiego błędu?
Prosiłeś o podstawę prawną - podałem ci.
Ciebie prosiłem o podstawę prawną - ściana.
Teraz nagle autorytatywnie stwierdzasz, że masz rację.
Ciekawy sposób prowadzenia dyskusji. To od grzybków?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 15:35

No właśnie jest ubezwłasnowolniony??? Jak można obywatela ubezpieczyć na siłę, skoro on składa na piśmie rezygnację z ZUS. Aby KRUS go wyrejestrowała, najpierw musi mieć ZUS. Do cholery jasnej, ale on nie chce ZUS. Pracownik OPS na siłę ubezpiecza go w ZUS ??? Dlatego i ja się zapytam "mądrych", gdzie w ustawie jest napisane, że musi być ubezpieczony w ZUS? Przecież gdyby tak było, to i Ci co mają 25 lat składkowych, też musieliby być ubezpieczeni, a nie są.
gościu

Napisano: 23 cze 2014, 15:41

Elmer pisze:jakiego błędu?
Prosiłeś o podstawę prawną - podałem ci.
Ciebie prosiłem o podstawę prawną - ściana.
Teraz nagle autorytatywnie stwierdzasz, że masz rację.
Ciekawy sposób prowadzenia dyskusji. To od grzybków?
Ty nie ściemniaj. Wspomniałem wcześniej, że objawem zdenerwowania jest złośliwość.
Czy dla Ciebie pisemne oświadczenie obywatela, nie jest podstawą prawną??? To Ty podaj podstawę prawną, że On nie może złożyć takiego oświadczenia. A jeżeli złoży to Ty na jakiej podstawie kwestionujesz jego wolę?
PalaczGrzybow

Napisano: 23 cze 2014, 15:45

gościu pisze:No właśnie jest ubezwłasnowolniony??
właśnie, nikt go nie zmusza do złożenia wniosku o przyznanie zasiłku ale jeżeli już składa godzi się na zasady ustalone ustawą
Art. 15.
„2a. Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
– przez okres niezbędny do uzyskania 25‑letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440, 1717 i 1734).
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 15:48

"Kati" , ale on nie łamie zapisów ustawy. Składa stosowne oświadczenia łącznie z rezygnacją z ZUS. Czy łamie prawo?
PalaczGrzybow

Strona 6 z 16    [ Posty: 153 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x