ZDO ubezpieczenie na wniosek w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 04 cze 2014, 19:47

Jest ubezpieczona w KRUS od 5 lat na wniosek bo; ma do 1ha gospodarstwa rolnego, czy jest ubezpieczona na wniosek bo już nie ma gospodarstwa a już osiągnęła połowę wymaganego okresu ubezpieczenia (tj. chyba art. 16 ustawy o ubezpieczeniu rolników )czy też ktoś ją zgłosił jako domownika? I jeszcze mam pytanie gdzie w ustawie o zdo jest zapis, że rolnik nie może być ubezpieczony na wniosek, może czegoś nie wiem, ale ustawa dopuszcza możliwość podlegania ubezpieczeniu z innego tytułu, zapis o niepodleganiu w KRUS też został w szo zniesiony. Może wystarczy, że kobieta ta napisze Wam oświadczenie o świadomym wyborze KRUS, nie wiem ile ma lat, ale zaczynanie opłacać teraz składki do ZUS - czy jest celowe ( ile lat trzeba uzbierać w ZUS, żeby uzyskać jakieś prawa do emerytury). Nie wszystkie sytuacje można w przepisach przewidzieć, dlatego niektóre trzeba rozpatrywać indywidualnie i zgodnie z prawem.
wwo

Napisano: 04 cze 2014, 19:58

wwo pisze:I jeszcze mam pytanie gdzie w ustawie o zdo jest zapis, że rolnik nie może być ubezpieczony na wniosek, może czegoś nie wiem, ale ustawa dopuszcza możliwość podlegania ubezpieczeniu z innego tytułu.....
tak ale w ustawie o ubezpi. zdrowotnym oraz w ustawie o ub. społecznym jest zapis: "... niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;”,i o ten obowiązek się rozchodzi
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 20:05

No to faktycznie jest problem, trudna sprawa.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 8:12

A co w przypadku, gdy wnioskujący o ZDO, ma w KRUS 22 lata składek i np. 64 lata., a w ZUS 0 ? Albo w innym przypadku, w ZUS 30 lat składkowego i ubezpiecza się w KRUS z myślą o troszkę większej emeryturze ? Przypominam, że składki z KRUS, w ZUS są uwzględniane. Odwrotnie nie.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 8:15

Gość pisze:Przypominam, że składki z KRUS, w ZUS są uwzględniane. Odwrotnie nie.
chyba nieee ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:22

1% najniższej em., za każdy rok ubezp. w KRUS.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 8:23

Tak KRUS wlicza się do ZUS, ale w ZUS też chyba trzeba coś uskładać, obecnie tak jest. Składki zgromadzone w ZUS nie można doliczyć gdy brakuje w KRUS. Odnośnie rolników i tylko rolników jest prawo, że jeżeli taki rolnik po połowie okresów ubezpieczenia tj. 12,6 lat tj. 50 kwartałów składkowych nawet gdy już nie będzie miał gos. rolnego bo go sprzeda będzie mógł opłacać składki dalej na wniosek aby uzyskać wymagany minimalny okres 25 lat ubezpieczenia tylko w KRUS.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 8:27

No dobra, ale jakie stanowisko pracowników OPS w tej sprawie ?
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 8:29

jesli z zaśw. z KRUS mam że osoba podlega z mocy ustawy jako domownik to nie opłacam ZUSu ?
ja:)

Napisano: 05 cze 2014, 8:39

jeszcze jedna sprawa mam zaświadczenie że osoba podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresach np. od dnia 2014-01-08 do 2017-01-07 z mocy ustawy w zakresie em-rent oraz wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim jako rolnik sprawujący opiekę nad dzieckiem :0 co to znaczy?
ja:)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x